Dexa onderzoek

Het DEXA-onderzoek is een onderzoek waarbij de botdichtheid wordt gemeten.

De dichtheid van het bot zegt iets over het kalkgehalte van het bot. Met een computer kunnen de juiste waarden worden berekend. Aan de hand van deze waarden kan worden vastgesteld of er een kans is op het ontstaan van osteoporose (botontkalking), of dat er al osteoporose bestaat.

Contra-indicaties

Wanneer u onlangs een maag- of darmonderzoek met contrastmiddel hebt ondergaan dient de botmeting minimaal 1 week na het maag- of darmonderzoek plaats te vinden. Dit geldt ook voor patiënten die een onderzoek hebben ondergaan op de afdeling nucleaire geneeskunde. Indien u zwanger bent of zwanger denkt te kunnen zijn, wordt het onderzoek uitgesteld tot na de zwangerschap. Het is beter het ongeboren kind niet aan röntgenstraling bloot te stellen.

Zijn er voorbereidingen nodig?

Er zijn geen voorbereidingen nodig. Wel is het belangrijk dat u alle metalen voorwerpen buiten het scangebied houdt. Hierbij valt te denken aan: piercings, beha, knopen, rits, sieraden.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Alle metalen voorwerpen in het scangebied dienen te worden verwijderd. U komt op uw rug op de onderzoekstafel te liggen. De laborant(e) positioneert u in de juiste houding. Het apparaat beweegt boven het scangebied. De metingen worden meteen door de computer berekend en vastgelegd. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen.

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is niet pijnlijk.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De totale duur van dit onderzoek is ongeveer 20 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het onderzoek hoeft u niet meer te wachten. U kunt op eigen gelegenheid naar huis gaan.

Van wie krijg ik de uitslag?

Van uw behandelend arts krijgt u de uitslag.

Zijn er risico’s / bijwerkingen?

Er zijn geen bijwerkingen.

Waarschuwing

Om de wachtlijsten voor de diverse radiologie onderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn. Te laat komen kan betekenen dat u dezelfde dag niet meer geholpen kunt worden.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren de polikliniek radiologie bellen.

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven