Dagopname (Dagcentrum)

U wordt binnenkort opgenomen op het Dagcentrum voor een behandeling of een kleine verrichting. In deze folder leest u meer over het Dagcentrum, voorbereidingen voor de dagopname en tips voor na ontslag.

Op het Dagcentrum werkt een team van artsen, verpleegkundigen en andere professionals samen aan uw behandeling en herstel. Uw verzorging is zo veel mogelijk in handen van een vaste verpleegkundige. Heeft u vragen? Stel ze gerust aan de verpleegkundige.

Uw verblijf

Op het Dagcentrum kunt u terecht voor een behandeling of een kleine verrichting. Het Dagcentrum beschikt over behandelingsbedden, behandelstoelen, kleine operatiekamers en een wachtruimte. Dagverpleging betekent dat u overdag in het ziekenhuis verblijft en ’s avonds weer thuis bent. Komt u voor een operatie met algehele narcose of een ruggenprik? Houdt u er dan rekening mee dat u de hele dag in het Dagcentrum verblijft. Het exacte tijdstip van de operatie is vooraf niet bekend.

Wie neemt u mee?

Wij willen de rust en de privacy voor u en de andere patiënten garanderen. Daarom kunt u door maximaal één persoon gebracht of gehaald worden. In overleg met de verpleegkundige kan uw begeleider bij u blijven, zolang u nog op de afdeling verblijft. 

Tips en adviezen voor uw begeleider

Tijdens uw behandeling, onderzoek of operatie dient uw begeleider buiten de afdeling op u te wachten of gaat naar huis.

 • Uw begeleider kan voor een kop koffie/thee of een broodje terecht in het bezoekersrestaurant ‘de BrasserIJ’ op de begane grond. 
 • Voor uw vervoer in het ziekenhuis na de behandeling, onderzoek of operatie kan uw begeleider in de centrale hal een rolstoel halen. Hiervoor is een 2 euro munt nodig. 
 • De verpleegkundige neemt contact op met uw begeleider wanneer u weer opgehaald kunt worden. Bij uw opname kunt u aan uw verpleegkundige vragen wanneer dit ongeveer zal zijn. 
 • Voor hulp bij eventuele problemen is het belangrijk dat er thuis iemand is op wie u een beroep kunt doen. Deze hulp kan ervoor zorgen dat u de eerste dag thuis voldoende rust krijgt zodat u goed kunt herstellen.
De rust en privacy van onze patiënten staat voorop. Wilt u uw begeleider vragen zich aan deze punten te houden en waar nodig de aanwijzingen van het verpleegkundig personeel op te volgen. 

Voorzieningen op het Dagcentrum

 • U heeft de beschikking over een afsluitbare garderobekast. Hiervoor is een 2 euromunt nodig. 
 • U heeft gratis toegang tot internet via KPN-hotspot. Mobiel bellen door patiënten is toegestaan. Wilt u bij het gebruik van internet en mobiel bellen rekening houden met de rust en privacy van uw medepatiënten?

Uw verzekering

Controleer voor uw opname of uw ingreep vergoed wordt door uw zorgverzekeraar. U kunt dit nalezen in de polisvoorwaarden of vragen aan uw zorgverzekeraar.

Voorbereiding thuis

Volg de adviezen in de folder over uw behandeling of operatie. U heeft de folder op de polikliniek ontvangen.

Wat neemt u mee?

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis beschikt u over een afsluitbare garderobekast. Hierin kunt u uw kostbare spullen opbergen. Toch adviseren wij u dringend om zo weinig mogelijk geld of andere waardevolle spullen mee te nemen. Het BovenIJ ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies of diefstal van uw eigendommen. Neem alleen het noodzakelijke mee, zoals:
 • Makkelijke kleding voor overdag, pantoffels of slippers.
 • Voldoende medicijnen voor de opnamedag.
 • Een lijst van alle medicijnen die u nu gebruikt. Dit actuele medicatieoverzicht kunt u gratis ophalen bij uw apotheek.
 • Verzekeringspasje en identiteitsbewijs.
 • Een muntstuk van twee euro voor het afsluiten van de garderobekast. 
 • Eventueel een muntstuk van twee euro voor het gebruik van een rolstoel voor het vervoer in het ziekenhuis.

De dag van opname

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie van het Dagcentrum (2e etage, rechts van de liften). De verpleegkundige neemt met u uw gegevens door. Op het Dagcentrum zijn twee- , vier- en eenpersoonskamers.

Na de ingreep

Na de ingreep belt de behandelend arts uw eerste contactpersoon om te vertellen hoe de ingreep is verlopen. U wordt teruggebracht naar het Dagcentrum. De verpleegkundige neemt contact op met uw begeleider wanneer u weer opgehaald kunt worden.

Niet roken

Het BovenIJ ziekenhuis is een rookvrij ziekenhuis. Roken is alleen toegestaan buiten de rookvrije zones, buiten het ziekenhuisterrein. Wilt u uw verpleegkundige laten weten dat u de afdeling verlaat?

Naar huis

Als er geen onvoorziene omstandigheden gebeuren, gaat u na de behandeling of operatie nog dezelfde dag naar huis. De verpleegkundige vertelt u wanneer u naar huis mag. 
Voor u naar huis gaat, neemt de verpleegkundige enkele praktische zaken met u door. Stel gerust vragen, zoals: Wat mag ik thuis wel en niet doen? Bij wie kan ik terecht met vragen en problemen? 
U krijgt mee naar huis:
 • Eventueel: recept voor pijnstillers.
 • Eventueel: een vervolgafspraak.
 • Adviezen voor thuis.

Vervoer naar huis

Zorg dat iemand u ophaalt uit het ziekenhuis.

Rolstoeltaxi

Maakt u voor het vervoer naar huis gebruik van een rolstoeltaxi, dan betaalt u een eigen bijdrage. U betaalt dit bedrag aan de chauffeur. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering leest u alles over de vergoeding van het vervoer met de rolstoeltaxi.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem contact met ons op.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw opnamedag? Bel ons dan zo snel mogelijk.

Contactinformatie afdelingen

Dagcentrum

Openingstijden Maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 17.00
Telefoonnummer 020-634 6441
Route 2e etage

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven