Cystoscopie

Een cystoscopie is een inwendig blaasonderzoek. In deze folder leest u welke voorbereidingen nodig zijn, hoe het onderzoek eruit ziet en wat u daarna kunt verwachten.

Een cystoscopie is een inwendig blaasonderzoek. Cystos betekent blaas, scopie betekent ergens in kijken. Dit onderzoek wordt verricht indien er afwijkingen worden vermoed in de plasbuis, de prostaat of de blaas, bijvoorbeeld bij plasproblemen, bloedverlies via de urine of ter controle na een operatie.

Voorbereiding voor het onderzoek

Voor een cystoscopie is geen speciale voorbereiding nodig. De uroloog wil voor het onderzoek weten of u in verwachting bent, of u overgevoelig voor geneesmiddelen bent, een hartklepaandoening heeft en of u bepaalde geneesmiddelen gebruikt, zoals bijvoorbeeld antibiotica.

Waar gebeurt het onderzoek?

De uroloog gebruikt hiervoor een kijkinstrument, dat verbonden is met een lichbron. Met deze zogenaamde cystoscoop bekijkt de uroloog het inwendige van uw plasbuis en blaas. Op de cystoscopiekamer van de polikliniek urologie vindt het onderzoek plaats. De uroloog verricht het onderzoek geassisteerd door een verpleegkundige.

Wat gebeurt er?

U wordt gevraagd op de onderzoektafel te gaan liggen en uw benen te spreiden in beensteunen. De buitenkant van de geslachtsorganen worden met een desinfectie vloeistof gereinigd, waarna de plasbuis plaatselijk wordt verdoofd door een speciaal glijmiddel. Daarna schuift de uroloog het kijkinstrument via de plasbuis in uw blaas. Via het kijkinstrument laat de uroloog een steriele vloeistof in de blaas stromen. Hierdoor ontplooit de blaas zich zodat de uroloog de plasbuis en de blaas kan inspecteren.

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is niet pijnlijk, maar kan wel als onaangenaam ervaren worden. U kunt dit verminderen, door u zo goed mogelijk te ontspannen en de aanwijzingen van de uroloog op te volgen. Omdat er tijdens het onderzoek steriele vloeistof in de blaas gebracht wordt, kunt u aandrang tot plassen krijgen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek zelf duurt 5 à 10 minuten. 

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u direct naar huis. Normaal gesproken zult u zich redelijk fit voelen, maar het is altijd prettig als er iemand met u mee komt en u thuis brengt. Na een cystoscopie treedt gewoonlijk gedurende enkele uren een wat branderig gevoel op bij het plassen en is er soms sprake van wat roze/rode urine. Door veel te drinken (2 tot 2½ liter per dag) kunt u dat verminderen.

Uitslag van het onderzoek

De uroloog vertelt u na het onderzoek de uitslag. Is er een stukje weefsel weggenomen of urine opgevangen voor laboratoriumonderzoek, dan hoort u de uitslag van de arts bij het volgende polikliniekbezoek.

Complicaties

Mogelijke complicaties van een cystoscopie zijn: bloedverlies via de urine, infectie en koorts. Wanneer het bloedverlies 3 à 4 dagen aanhoudt, of wanneer het bloedverlies toeneemt, neem dan contact op. Ook bij andere klachten zoals veel pijn, koorts boven de 38.5° C of aanmerkelijk moeilijker plassen, neemt u contact met ons op. Overdag kan dit met polikliniek urologie en ‘s avonds en in het weekend met de spoedeisende hulp.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem contact met ons op via één van deze telefoonnummers. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem contact met ons op. 

Contactinformatie afdelingen

Urologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6243
Route 33

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven