BRMO-positief, en dan?

Uit kweekonderzoek is gebleken dat u een BRMO-bacterie bij u draagt. In deze folder leest u wat dat is en welke gevolgen dat voor u heeft.

Wat is BRMO?

BRMO is de afkorting van Bijzonder Resistent Micro Organisme. Een micro-organisme is een andere naam voor een bacterie.

Ieder mens heeft bacteriën bij zich. Van de meeste merkt u niets. We hebben bacteriën zelfs nodig om ons te beschermen. Maar er zijn ook bacteriën waar je ziek van kunt worden. De meeste ervan zijn goed te behandelen met antibiotica.

Vele soorten bacteriën

Iedereen draagt vele soorten bacteriën met zich mee, bijvoorbeeld in de neus, de darmen en op huid. Meestal zijn deze bacteriën nuttig. Ze kunnen ons bijvoorbeeld beschermen tegen ander bacteriën die ziekmakend zijn. U bent besmet met een BRMO-bacterie. Of u daar ziek van wordt, hangt vooral af van uw weerstand. Gezonde mensen hebben over het algemeen een prima weerstand. Maar als u door een ziekte of door uw leeftijd wat verzwakt bent, kunt u wel last krijgen van de besmetting. Dan kan het nodig zijn om u met antibiotica te behandelen.

De kans dat er een infectie bij iemand ontstaat is in het ziekenhuis veel groter dan thuis. Dat komt omdat er in het ziekenhuis veel mensen met een verminderde weerstand dicht bij elkaar zijn. Daarnaast zijn er ook meer bacteriën, omdat de meeste mensen in het ziekenhuis ziek zijn.

Voorzorgsmaatregelen

Omdat bij u een BRMO-bacterie is aangetroffen, is het mogelijk dat er tijdens uw verblijf in het ziekenhuis extra maatregelen genomen worden. Met deze extra maatregelen willen we verspreiding van de bacterie naar andere patiënten in het ziekenhuis voorkomen.

Wat betekent dit voor u?

Tijdens uw opname betekent dit voor u het volgende:

  1. U verblijft op een meer-persoonskamer of eenpersoonskamer.
  2. De ziekenhuismedewerkers die op de kamer komen en direct contact met u hebben, (bijvoorbeeld bij de verzorging) dragen een schort en handschoenen.
  3. Wanneer u voor onderzoek naar een andere afdeling gaat, worden ook daar voorzorgsmaatregelen genomen om verspreiding van de BRMO-bacterie tegen te gaan.

U kunt de BRMO-bacterie spontaan kwijtraken of de bacterie verdwijnt door behandeling met antibiotica. Bent u drager van de bacterie zonder dat u daar last van heeft, dan wordt aangenomen dat u na 1 jaar de BRMO-bacterie niet meer bij u draagt.

Bezoek

Uw familie en vrienden mogen in het ziekenhuis gewoon bij u op bezoek komen. Bij het verlaten van de kamer moeten zij wel de handen wassen of desinfecteren met handalcohol. Bezoekers mogen na het bezoek aan u ook andere patiënten in het ziekenhuis bezoeken.

Maatregelen thuis

Voor uw huisgenoten of mensen die thuis bij u op bezoek komen zijn geen maatregelen nodig. Wordt u behandeld door bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een wijkverpleegkundige? Dan moet u hen tijdig melden dat u besmet bent met een BRMO-bacterie. Er zullen dan zo nodig voorzorgsmaatregelen genomen worden.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de deskundige infectiepreventie.

Contactinformatie afdelingen

Hygiëne en Infectiepreventie

Openingstijden maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00
Telefoonnummer Heeft u vragen over hygiëne en infectiepreventie? U kunt ons bereiken via het algemene nummer 020 - 634 6346

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven