Blaasspoelingen met Epirubicine

Uw uroloog heeft met u afgesproken dat u een aantal blaasspoelingen met Epirubicine krijgt. Waarom zijn blaasspoelingen nodig? Hoe gaat deze behandeling? Zijn er bijwerkingen? Dat en meer leest u in deze folder.

Waarom blaasspoelingen?

Hoewel blaaskanker kwaadaardig is, zit het meestal alleen in het slijmvlies van de blaas en niet in de blaaswand. Door een operatie via de plasbuis kan de blaaskanker worden verwijderd (TURT). Bij meer dan 50% van de patiënten keert de blaaskanker terug (recidief). Hierbij wordt de tumor soms langzaam kwaadaardiger en kan verder in de blaaswand groeien. Door blaasspoelingen te geven, verkleint de kans dat de blaaskanker terugkeert.

Wat is Epirubicine?

Uw uroloog heeft vast gesteld dat bij u het medicijn Epirubicine  het beste resultaat zal geven. Dit is een cytostaticum. Het is een medicijn dat de groei van de cellen remt en de afweerreactie van de blaas vergroot. Deze blaasspoeling wordt ook epi-spoeling genoemd. Epi staat voor Epirubicine.

Aantal blaasspoelingen

U begint met een serie van 4 blaasspoelingen. Eenmaal per week gedurende 4 weken. De blaasspoelingen worden gedaan door een gespecialiseerde verpleegkundige.

Om het effect van de spoelingen te controleren:

 • doet de uroloog in het eerste jaar regelmatig (elke 3 tot 6 maanden) opnieuw een cystoscopie;
 • wordt er een celonderzoek van de urine (urinecytologie) gedaan;
 • soms wordt ook nog een röntgenonderzoek van het urinewegstelsel (CT-IVP) gedaan.

De kans dat de blaaskanker terugkomt is de eerste twee jaar het grootst. Maar ook na die periode kan de blaaskanker opnieuw verschijnen. Het aantal keren dat uw uroloog in de volgende jaren uw blaas zal controleren, wordt met u afgesproken. Mochten bepaalde spoelingen bij u niet helpen of veel bijwerkingen geven, dan kan overgeschakeld worden op een ander type spoeling. Dit wordt met u besproken.

De blaasspoelingen

Voorbereiding

De volgende handelingen zijn belangrijk, elke keer voordat u een blaasspoeling krijgt:

 • Drink 3 à 4 uur voor de spoeling niet te veel, maximaal 1 glas vocht. Dit is van belang om te voorkomen dat uw blaas te vol is waardoor u later de blaasspoeling te vroeg uit plast. Het effect van de Epirubicine wordt daardoor kleiner.
 • Neem voor de spoeling geen plaspil/diuretica medicatie in dat kunt u na de spoeling doen.
 • Ga de ochtend voor de spoeling douchen of baden. Reinig het onderlichaam extra goed met ruim water. Dit is belangrijk om een infectie te voorkomen.

Waar meldt u zich voor de blaasspoelingen?

U meldt zich op de afgesproken dag en tijdstip op het Dagcentrum, 2e etage, West.

Heeft u een blaasontsteking? Dan mag u geen blaasspoeling ondergaan! Neem bij twijfel ook tijdig contact met ons op. Polikliniek Urologie: 020-6346243.

Kunt u niet naar de afspraak komen?

De medicijnen die voor u bestemd zijn moeten speciaal worden gemaakt en zijn erg duur. Kunt u niet komen, geeft u dit dan zo spoedig mogelijk door aan polikliniek Urologie. Bij voorkeur uiterlijk 48 uur voor uw afspraak.

Het blaasspoelen

 • Op het dagcentrum gaat u naar een toilet waar u uw blaas leeg plast.
 • Op zaal gaat u op een bed liggen met een ontbloot onderlijf.
 • De verpleegkundige maakt het gebied rond de opening van de plasbuis schoon. Daarna brengt ze de katheter via de plasbuis naar binnen. Dit kan een branderig gevoel geven.
 • Via de katheter brengt de verpleegkundige de vloeistof met Epirubicine langzaam in de blaas. Hierna wordt de katheter meteen verwijderd.
 • De blaasspoeling moet bij voorkeur 1-2 uur in de blaas blijven. In dat uur kunt u dan niet gaan plassen. Moet u toch plassen? Overleg dan met de verpleegkundige.
 • Tijdens de blaasspoeling blijft u op de afdeling, in bed, liggen of zitten.
 • Heeft u last van incontinentie blijf dan op bed liggen.
 • Bij het uitplassen van de blaasspoeling is het belangrijk dat de vloeistof zo min mogelijk uw huid raakt. Ga daarom naar het toilet die de verpleegkundige u aanwijst. Plas de vloeistof zittend uit. Sluit daarna de wc-deksel en trek 2 keer door.
 • De Epirubicine is rood van kleur. Schrikt u daarom niet van de kleur van uw urine als u de vloeistof weer uit plast.
 • Was de geslachtsorganen met water.
 • Daarna mag u naar huis.

Na de blaasspoeling

 • Volg de instructies voor toiletgebruik ook de rest van de dag én de dag erna op: zittend plassen en de wc-deksel sluiten, 2 keer doortrekken en het toilet huishoudelijk reinigen zoals u gewend bent te doen. Dit is noodzakelijk om knoeien van de resten van de spoelvloeistof op huid of kleding te voorkomen.
 • U kunt na de spoeling blaasklachten krijgen. Om deze klachten te verminderen, raden wij u aan om meer te drinken dan u gewend bent.
 • Na de blaasspoeling is geslachtsgemeenschap toegestaan. We adviseren u nadrukkelijk om hierbij een condoom te gebruiken. Dit is nodig tot en met de 2e dag na de spoeling.

De bijwerkingen

Epirubicine is een medicijn dat ook als chemotherapie gebruikt wordt. Omdat dit medicijn direct in de blaas wordt ingebracht en na 1-2 uur weer wordt uit geplast, komt het nauwelijks in de bloedbaan. Het veroorzaakt daarom geen haaruitval of misselijkheid.

Omdat Epirubicine ook invloed heeft op gezonde cellen van het blaasslijmvlies, kunnen er bijwerkingen optreden. Er kunnen dan klachten van de blaas ontstaan, zoals vaak aandrang om te plassen, pijnlijk of branderig gevoel in de blaas en plasbuis, bloed of weefseldeeltjes bij de urine, moeite met ophouden van de urine. Vrijwel altijd zijn deze klachten op de dag na de spoeling verdwenen. De meeste patiënten verdragen de blaasspoelingen probleemloos, zonder bijwerkingen.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Urologie.

Contactinformatie afdelingen

Urologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6243
Route 33

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven