Behandeling met een injectie

Het ontstaan van pijn heeft verschillende oorzaken en kan in het gehele lichaam ontstaan. Enkele oorzaken zijn ontstekingen van een gewricht (o.a. door arthrose/slijtage), slijmbeurs of pees.

Een slijmbeurs is nodig als een soort glijmiddel tussen pees en bot. De slijmbeurs is gevuld met de vloeistof die meestal in de gewrichten voorkomt (gewrichtsvloeistof). De vloeistof helpt om stootkrachten op te vangen. Een ontsteking van de slijmbeurs kan zorgen voor veel pijn.

Een pees is een verbinding tussen spier en bot, waarmee de spieractiviteit op het bot wordt overgedragen. De functie is het opvangen van krachten. Het is een vaste witglanzende structuur die rond of vlak kan zijn. Een pees kan omhuld worden door een peesschede op plaatsen waar de pees aan extreem grote wrijvingskracht blootgesteld wordt.

Het doel van de lokale injecties met ontstekingsremmer (corticosteroid) is om de ontsteking te verminderen. Tijdens de injectie wordt ook een verdoving ingespoten. De verdoving is na enkele uren uitgewerkt, de werking van het corticosteroid begint na ongeveer 48 uur. Dit middel geneest de aandoening niet, maar zorgt dat u er gedurende enkele weken tot maanden minder last van heeft. In de tussentijd kan de aandoening uit zichzelf verbeteren of zelfs genezen. Vaak is dit in combinatie met belastingadviezen en oefentherapie.

Waarom een injectie met lidocaïne en kenacort

Bij diverse aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat kan het zinvol zijn een injectie met lidocaïne en kenacort te geven. Met de 2 werkzame stoffen van deze injectie bereiken we het volgende:

 • Een pijnstillende werking met het verdovingsmiddel lidocaïne.
 • Een ontstekingsremmende werking die de zwelling vermindert met het corticosteroïd kenacort.

De injectie onderdrukt de ontstekingsreactie in de weefsels en vermindert zo de pijn en de zwelling. Het ontstekingsremmende effect kan na 2 à 3 dagen beginnen, maar soms pas na enkele weken. De duur van het effect varieert van enkele weken tot langdurig.

U moet voor de behandeling melden indien u:

 • Bloedverdunners gebruikt.
 • Zwanger bent of een vermoeden daarvan heeft.
 • Een overgevoelig of allergisch bent voor contrastmiddel, jodium, pleisters, verdovingsvloeistof.

De behandeling

Voor de behandeling vult u een pijnscore in, deze vult u na de behandeling nog tweemaal in. De behandeling wordt uitgevoerd door uw specialist, geassisteerd door een assistente, zij begeleidt u tijdens de behandeling. Het is belangrijk dat u tijdens de procedure zo stil mogelijk blijft liggen of zitten.

Het te behandelen lichaamsdeel wordt ontbloot en gedesinfecteerd. De arts brengt de naald in, eventueel onder geleide van een röntgen- of echoapparaat. Zodra de naald goed zit wordt de verdoving in combinatie met de ontstekingsremmer toegediend. Na de behandeling blijft u nog ongeveer 2 uur in het ziekenhuis ter observatie.

Mogelijke bijwerkingen van de injectie

De kans op bijwerkingen is niet groot, maar het kan zijn dat:

 • De pijnklachten als reactie op de injectie de eerste 2 à 3 dagen verergeren.
 • Soms ontstaat wat zwelling en warmte op de plek waar de prik is gegeven. Een pijnstillend middel, zoals 4 tot 6 tabletten paracetamol (500 mg) per dag of een ice-pack kan verlichting geven.
 • Uw gezicht kan wat rood kleuren; dit is tijdelijk en verdwijnt meestal na enkele dagen.
 • Last van hormonale schommelingen, waardoor menstruatiestoornissen kunnen optreden.
 • De bloedsuikerspiegel bij diabetes raakt soms ontregeld. Wij adviseren u om de eerste 1 à 2 weken na uw injectie regelmatig uw bloedsuiker te controleren.
 • Lokale huidafwijkingen: dunner of stugger worden van de huid of verkleuringen van de huid. Dit komt zelden voor.
 • Een allergische reactie; dit gebeurt zeer zelden.

Controleafspraak

U komt 6 tot 8 weken na de injectie op controle bij uw behandelend arts op de orthopedie polikliniek. Tijdens deze afspraak zal het effect van de injectie met u worden besproken. Als u vragen heeft, neemt u dan gerust contact met ons op.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan contact met ons op. Gaat het om een opname? Bel dan het patiënten servicebureau. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op. 

Contactinformatie afdelingen

Orthopedie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6556
Route 20

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven