Alcoholvergiftiging bij kinderen

Je bent met een alcoholvergiftiging opgenomen geweest op de kinderafdeling van het ziekenhuis. Dit kan een heel vervelende of zelfs schokkende ervaring voor je zijn. Je krijgt deze informatie over de gevolgen van een alcoholvergiftiging mee als je weer naar huis gaat.

Waarom drink je alcohol?

Je kunt om verschillende redenen alcohol drinken; omdat alcohol lekker is, het feest is en het spannend is. Door het drinken van alcohol wordt je stemming anders waardoor je misschien makkelijker contact maakt met anderen leeftijdsgenoten. Dat is de plezierige kant van alcohol. Er zijn echter ook grote nadelen voor je gezondheid en ontwikkeling. Alcohol werkt als een gif met verdovende en verslavende werking. Door het gebruik van alcohol vertraagt je hartslag en kun je in coma raken.

Acute gevolgen van een alcoholvergiftiging

Als je teveel alcohol drinkt krijg je een alcoholvergiftiging. Als gevolg daarvan ben je opgenomen in het ziekenhuis. Bij een alcoholvergiftiging kun je last krijgen van verschillende verschijnselen: onderkoeling, misselijkheid, hoofdpijn, tijdelijk geheugenverlies (een black-out), ademhalingsproblemen, uitdroging, verminderd bewustzijn, onveilig seksueel gedrag, verwondingen door valpartijen en verkeersongevallen en zelfs een hartstilstand. Door de alcohol verandert ook je stemming waardoor je agressief kunt worden, ruzie met vrienden maakt of in andere problemen kunt raken.

Blijvende gevolgen van een alcoholvergiftiging

Als gevolg van de alcoholvergiftiging kan in de toekomst schade ontstaan aan organen zoals; slokdarm, slijmvliezen, lever, hersenen, alvleesklier, maag, darmen, nieren, hart en bloedvaten.

Beschadiging van de lever

Ongeneeslijke schade kan er ontstaan aan de lever. Blijf je regelmatig alcohol gebruiken dan verharden de levercellen en werken ze niet meer.

Hierdoor werkt ook de lever niet meer waardoor je kans hebt op ernstige maagbloedingen, veel vocht in de buik, problemen met de nieren en hersenschade.

Beschadiging aan de hersenen

Hersenen ontwikkelen zich tot je ongeveer 24 jaar oud bent. Door alcoholgebruik sterven hersencellen af en ontwikkelen de hersenen zich niet goed. Dat maakt dat je concentratieproblemen krijgt en het leren minder goed gaat. Ook veranderen je karakter en gedrag. Regelmatig een black out krijgen door te veel alcoholgebruik en één alcoholvergiftiging is genoeg om blijvende hersenschade op te lopen.

Beschadiging van de maagwand en alvleesklier

Alcohol misbruik veroorzaakt vaak een ontsteking van de maagwand of alvleesklier, een maagbloeding of maagzweer.

Verstoren van de groei

In de puberteit groeien botten en spieren snel. Door alcoholmisbruik kan deze groei verstoord worden.

Alcohol is verslavend

Het drinken van alcohol werkt verslavend. Hierdoor heb je een enorme behoefte om te blijven drinken en kan niet stoppen. Je lichaam raakt gewend aan de alcohol en je kunt niet meer zonder. Als je stopt met drinken van alcohol reageert je lichaam hier heel sterk op. Je krijgt vervelende klachten zoals; veel zweten, trillen, een snelle polsslag en hoge bloeddruk. Daarbij kan je rusteloos, misselijk, prikkelbaar, angstig en somber worden. Vaak kun je niet meer slapen, zie en hoor je dingen die er niet zijn en krijg je erge verkrampingen en spierschokken.

Opname in het ziekenhuis

In het ziekenhuis zijn tijdens je opname vitale functies zoals; bloeddruk, hartslag, ademhaling en temperatuur in de gaten te houden en ondersteund. Misschien kreeg je een infuus om niet uit te drogen en had je extra zuurstof nodig.

Naar huis

Nu je weer naar huis gaat is het belangrijk dat je volledig herstelt en niet opnieuw een alcoholvergiftiging krijgt. Het is goed om na te denken hoe je een alcoholvergiftiging kunt voorkomen en met hulp van ouders en/of vrienden. Het is een belangrijke keuze; toch weer alcohol drinken of sterk zijn en nee zeggen. De informatie in deze brochure kan helpen bij het maken van die keuze. Het helpt als je weet wat de gevolgen van alcohol drinken zijn. Dan sta je sterker als je niet meer met anderen wilt meedrinken.

Meer weten of vragen?

Kijk op onze website voor meer informatie over alcoholmisbruik, de gevolgen en adressen voor meer hulp. Heb je nog vragen dan kun je die stellen aan de verpleegkundige of kinderarts.

Contactinformatie afdelingen

Kinderafdeling

Telefoonnummer 020-634 6117
Route Begane grond (route 59)

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven