Informatie na overlijden - PC Uitvaart
Wat u moet weten en doen als een familielid of directe naaste in het BovenIJ ziekenhuis is overleden.
Het BovenIJ ziekenhuis heeft beperkte ruimte voor opvang en afscheid nemen van de overledene. Daarom hebben wij ervoor gekozen nauw samen te werken met PC Uitvaart in de rol van externe mortuariumbeheerder. Dit is de reden waarom de overledene overgebracht wordt naar het verzorgingscentrum van PC Uitvaart aan de Ookmeerweg. Wanneer er met u afgesproken is dat er nog nader onderzoek volgt, wordt de overledene eerst overgebracht naar het verzorgingscentrum van het OLVG.
Wij verzoeken u om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de uitvaartondernemer van uw keuze. Vraag uw uitvaartondernemer om contact op te nemen met PC Uitvaart. Deze is dag en nacht bereikbaar op telefoonnummer 0800 5080.
U bent vrij in de keuze van een uitvaartondernemer. Desgewenst kan onze mortuariumbeheerder u daarbij adviseren. Meer kunt u lezen in dit informatieboekje 'Informatie na overlijden'.
Inleiding
Het ziekenhuis hecht er waarde aan om ook na het overlijden van een patiënt op gepaste wijze zorg te bieden. Er is voor gekozen deze zorg voor de overledene over te dragen naar een extern mortuarium . We begrijpen dat het moeilijk kan zijn om uw aandacht te richten op formaliteiten en regels rondom het overlijden van een naaste uit uw familie- of vriendenkring. Desondanks adviseren wij u om deze informatie aandachtig te lezen.
Verzorging en verblijf van de overledene
De medewerkers van het ziekenhuis geven de eerste zorg na overlijden. Mocht hier door omstandigheden geen gelegenheid voor zijn dan wordt dit door medewerkers van de uitvaartonderneming worden gedaan. U krijgt gelegenheid om afscheid te nemen waarna de overledene naar het Verzorgingscentrum van de mortuariumbeheerder wordt overgebracht. De overledene verblijft in het Verzorgingscentrum tot een uitvaartondernemer hem/haar overbrengt naar de locatie die u samen heeft besproken. Uw uitvaartondernemer draagt zorg voor de laatste verzorging (wassen en kleden). Als u zelf de overledene wilt verzorgen en/of kleden, dan kunt u dit met de uitvaartondernemer bespreken.
Vrije keuze uitvaartondernemer
Vanzelfsprekend bent u vrij in de keuze van een uitvaartondernemer. Neem zo spoedig mogelijk contact op met deze uitvaartondernemer, die vervolgens de verdere zorg voor de overledene van u overneemt en alle formaliteiten regelt. Uiteraard kan onze mortuariumbeheerder ook de complete uitvaart voor u verzorgen.
Kosten
Wettelijk is bepaald dat de kosten na overlijden niet vergoed worden door de zorgverzekering. Als gevolg daarvan worden de kosten voor mortuariumbeheer via de uitvaartondernemer aan de nabestaanden doorberekend. Belangrijk voor u om te weten is dat de eerste 24 uur na melding van overlijden, geen kosten worden doorberekent voor het overbrengen, verblijf in het Verzorgingscentrum en de eventuele overdracht (exclusief vervoer) aan de gekozen uitvaartverzorger. Voor een verblijf langer dan 24 uur zal er via de uitvaartondernemer verblijfskosten in rekening worden gebracht.
Persoonlijke bezittingen
Wij adviseren u zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de bezittingen van de overledene.
Rituele bewassing, gebedsdienst en repatriëring
Iedere cultuur kenmerkt zich door eigen zorg, voorschriften en gewoonten rond een overlijden en uitvaart. U kunt u laten informeren over de mogelijkheid van rituele bewassing, gebedsdienst en over de repatriëring van de overledene.
Donatie
Na het overlijden is het mogelijk weefsel voor donatie af te staan. Het is aan de behandelend arts de criteria te onderzoeken en het Donorregister te raadplegen. Als de mogelijkheid er is zal er altijd overleg zijn met de nabestaanden. Deze hebben een duidelijke stem in of er al dan niet gedoneerd wordt. De overledene kan na donatie over het algemeen gewoon opgebaard worden.
Obductie
Het kan voorkomen dat de behandelend arts u om toestemming vraagt voor obductie. Het doel van een obductie is de oorzaak van overlijden te achterhalen of de resultaten van een medische behandeling te onderzoeken. Bij een obductie onderzoekt de patholoog het lichaam van de overledene. Over het algemeen is de uitslag van dit onderzoek na 8 weken bekend, de behandelend arts kan u dan nadere informatie verstrekken. Het BovenIJ vergoed eenmalig de extra kosten m.b.t. het vervoer van de overledene bij een obductie.
Ook na obductie kan de overledene over het algemeen gewoon worden opgebaard.
Ter beschikking stellen van de wetenschap
Voor het ter beschikking stellen van het lichaam voor de wetenschap dient men zich van tevoren aan te melden bij een universiteit. Als deze aanmelding is geaccepteerd heeft u daar een bevestiging van ontvangen. Bij de bevestiging vindt u meer informatie over de procedure na het overlijden.
Niet-natuurlijke dood
Bij vermoeden van een niet-natuurlijke dood, wordt er voor onderzoek naar de oorzaak altijd een arts van de GGD ingeschakeld. In dergelijke gevallen zal de uitvaart pas kunnen plaatsvinden nadat er door de Officier van Justitie schriftelijk toestemming is verleend.
Vragen?
Heeft u na het lezen van de brochure nog vragen dan kunt u deze altijd stellen aan de medewerker van de zorginstelling, onze mortuariumbeheerder of uw uitvaartondernemer. Indien gewenst is het voor nabestaanden mogelijk om een gesprek aan te vragen met de hoofdbehandelaar van de overledene. Voor het maken van de afspraak kunt u contact opnemen met de polikliniek.
Verzorgingscentrum PC Uitvaart: 24 uur per dag bereikbaar (0800) 5080 |