Deel via e-mail

Tips en adviezen voor een spannende ingreep bij uw kind

In het ziekenhuis is het soms nodig iets te doen dat voor kinderen spannend of pijnlijk is. Bijvoorbeeld een bloedafname of een onderzoek. Als ouder kunt u uw kind helpen om dit zo goed mogelijk te laten verlopen.

Voorbereiden op de ingreep

U kent uw kind het allerbeste. Denk vooraf na wat uw kind zou kunnen helpen om het onderzoek rustig en zonder paniek en angst te doorlopen. Bespreek dit met de zorgverlener, zodat er een passend plan is voor de begeleiding van uw kind.
Voorbereiding verhoogt het gevoel van controle, een situatie wordt meer voorspelbaar. De kans dat de handeling goed verloopt wordt groter en het maakt dat kinderen er positiever op terug zullen kijken. Eerlijkheid over wat er gaat gebeuren zorgt er voor dat de kinderen vertrouwen blijven houden in wat hen wordt verteld.

Eerlijk zijn zonder de aandacht erop te richten

Het woord “pijn” geeft al snel een stress reactie en benoemen we daarom niet. Wel vinden we het belangrijk eerlijk te zijn zodat het kind kan blijven vertrouwen op de uitleg. Op het moment van de ingreep gebruiken we taal die een kind helpt om de aandacht te verleggen in plaats van die te richten op wat er gebeurt. Daarom is het beter niet af te tellen.

Blijf zelf kalm en straal dat uit

Een belangrijke manier voor kinderen om de veiligheid van een situatie in te schatten is: kijken naar de reactie van de ouders. Stralen de ouders rust en kalmte uit, dan helpt dit een kind meer vertrouwen te hebben. Zijn ouders onrustig, angstig of verdrietig, dan voelt het kind zich sneller onveilig en angstig. Bedenk voor uzelf wat u helpt om rustig te blijven en bespreek dit met de zorgverlener.

Geef troost en nabijheid

Als er iets spannends moet gebeuren dan wil een kind zijn ouders kunnen zien, voelen en horen. Maak zoveel mogelijk contact met uw kind en blijf rustig praten. Uw kind kan zich zo op u concentreren.

Bied afleiding

Onze hersenen kunnen niet alles te gelijk. Je bent je vaak alleen bewust van wat je voelt als je er aan denkt.
Boekjes, filmpjes, video spelletjes, iets lekkers om op te zuigen, bellenblaas, er is enorm veel mogelijk. Twijfel je of wat jullie bedacht hebben om de aandacht af te leiden toegestaan is, overleg dan met de zorgverlener.

Kind afleiden tijdens spannende ingreep

Laat weten hoe trots u bent

Als een bloedafname of onderzoek klaar is: zeg heel duidelijk hoe trots u bent. Ook als uw kind gehuild of tegen gestribbeld heeft. Dat zijn namelijk normale reacties en die maken het niet minder knap. Duidelijk prijzen maakt de situatie in zijn geheel meer positief: het was spannend én het is met toch gelukt! Een beloning geven (iets lekkers of een klein cadeautje) helpt uw kind ook om een beter gevoel aan de gebeurtenis over te houden.

Geef indien nodig grenzen aan

Een heel enkele keer raakt een kind echt in paniek tijdens een ingreep of onderzoek, soms door een eerdere negatieve ervaring. U mag als ouders aangeven wanneer u vindt dat er gestopt moet worden. Er kan dan overlegd worden met de arts en/of met de pedagogisch zorgverlener om samen een plan te maken om het op een andere manier te laten plaats vinden.

Er zijn mogelijkheden om de pijn te verminderen

Bij baby’s tot 1 jaar raden we aan om sucrose te geven en op een speen te laten zuigen als uw kind deze heeft: deze zoetstof geeft afleiding en stimuleert de afgifte van natuurlijke pijnstillers in het brein.
Bij kinderen vanaf 1 jaar raden we aan om verdovende (EMLA) pleisters te plakken als uw kind geprikt moet worden: deze verdoven de huid. Liefst gaan ze 1 tot 2 uur van tevoren op de huid. U kunt ze zelf thuis opplakken en als ze er (ruim) een uur op zitten met uw kind naar de prikpoli komen. We raden aan ze er in de wachtkamer af te halen.

Kunt u ons naar aanleiding van uw eigen ervaringen nog feedback geven? Dat zouden wij zeer op prijs stellen. U kunt uw bericht sturen naar: t.a.v. Kindvriendelijk Ziekenhuis

Meer informatie over positief taalgebruik (ook in andere talen/ other languages) en filmpjes:
Naar de website traumavrije kindzorg

 

Contactinformatie afdelingen

Kinderpolikliniek

Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
Telefoonnummer 020-634 6120
Route 60

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven