Ga direct naar: Zoeken | Hoofdmenu | Snelkoppelingen
U bevindt zich hier: Home | Onderzoeken & Behandelingen | Spannende ingreep voor kinderen- met tips en adviezen
In het ziekenhuis is het soms nodig iets te doen dat voor kinderen spannend of pijnlijk is. Bijvoorbeeld een bloedafname of een onderzoek. Als ouder kunt u uw kind helpen om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. Lees de volgende adviezen.
Een kind heeft maar één manier om te bepalen of een situatie veilig is of onveilig: naar de reactie van zijn ouders kijken. Zijn die kalm, dan heeft een kind sneller vertrouwen. Zijn die onrustig, angstig of verdrietig, dan voelt het kind zich onveilig en angstig.
Als er iets spannends moet gebeuren dan wil een kind zijn vader of moeder kunnen zien, voelen en horen. Maak zoveel mogelijk contact met uw kind en blijf rustig praten. Uw kind kan zich zo op u concentreren.
Gaat het om een bloedafname, zeg dan: het is een prikje, dat voel je even. “Pijn” benoemen hoeft niet. Zeggen dat het kind het helemaal niet zal voelen is niet eerlijk en kan maken dat een kind het vertrouwen verliest in wat we uitleggen. Op het moment van de prik vestigen we daar niet de aandacht op. Ga ook niet tellen: dat geeft opbouw van angst waardoor afleiding minder goed mogelijk is.
Boekjes, filmpjes, video spelletjes, iets lekkers om op te zuigen, bellenblaas: alles is toe gestaan om de aandacht af te leiden!
Als een bloedafname of onderzoek klaar is: zeg heel duidelijk hoe trots u bent. Ook als uw kind gehuild of tegen gestribbeld heeft. Dat zijn namelijk normale reacties en die maken het niet minder knap. Duidelijk prijzen maakt de situatie in zijn geheel meer positief: het was iets naars, maar nu is papa/mama wel heel trots op mij! Een beloning geven (iets lekkers of een klein cadeautje) helpt uw kind ook om een beter gevoel aan de gebeurtenis over te houden.
Een heel enkele keer raakt een kind hevig in paniek tijdens een ingreep of onderzoek, bijvoorbeeld door een eerdere negatieve ervaring. U mag het als ouders aangeven wanneer u wilt dat er gestopt wordt. Er kan dan overlegd worden met de arts en/of met de pedagogisch medewerker om samen een plan te maken om het op een andere manier te laten plaats vinden.
Bij baby’s tot 1 jaar raden we aan om sucrose te geven en op een speen te laten zuigen als uw kind deze heeft: deze zoetstof geeft afleiding en stimuleert afgifte van natuurlijke pijnstillers in het brein.
Bij kinderen vanaf 1 jaar raden we aan om verdovende pleisters te plakken: deze verdoven de huid. Liefst gaan ze 1 tot 2 uur van tevoren op de huid. De pleisters zijn verkrijgbaar op de Poli Kindergeneeskunde en kunnen door de polidames geplakt worden. Ook kunnen we uitleggen waar de pleisters moeten komen: zo kunt u dit zelf thuis doen en als ze er een uur op zitten met uw kind naar de prikpoli komen.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.