Stereotaxische lokalisatie

Stereotaxie betekent vanuit twee richtingen beoordelen. Stereotaxie is een methode om een bepaalde plek binnen de borst te lokaliseren. Door vanuit twee richtingen naar een bepaald object te kijken kun je diepte bepalen.

Het onderzoek

U komt voor een operatie van de borst. De chirurg kan de aard van de afwijkingen pas beoordelen door de afwijking aan te bieden aan het laboratorium die het gaat onderzoeken. Met behulp van stereotaxie wordt er een geleidedraad (lokalisatiedraad) in de afwijking gelegd zodat tijdens de operatie de chirurg de afwijking kan lokaliseren en verwijderen. Na het plaatsen van de geleidedraad wordt er ter controle een mammografie gemaakt.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De klinische afdeling krijgt het verzoek van de radiodiagnostisch laborant om u in bed naar beneden te brengen. De radiodiagnostisch laborant haalt u dan op uit de klinische wachtkamer op de afdeling radiologie en brengt u naar de mammografiekamer.

  • Wij verzoeken u vriendelijk voorafgaand aan het onderzoek geen bodylotion of iets dergelijks op de huid van uw borsten aan te brengen aangezien dit het onderzoek kan belemmeren.
  • Voordat de mammalokalisatie plaatsvindt wordt er eerst een foto van de borst gemaakt om de diepte van het verdachte plekje in borst te bepalen. Als deze foto goed gelukt is wordt de mammograaf omgebouwd voor de stereotaxie. Tijdens dit onderzoek is het heel belangrijk dat u stil blijft zitten! Het is anders moeilijk om de exacte plek te lokaliseren.
  • U gaat zitten in een stoel en wordt naar het apparaat toe gereden. De borst wordt zodanig op de plaat gelegd zodat het verdachte plekje onder de uitsparing in de compressor (de plaat waarmee de borst aangedrukt wordt) ligt. Dit wordt tevens op de borst afgetekend. Gedurende het onderzoek blijft de compressor vergrendeld hetgeen als niet prettig wordt ervaren. Er worden vervolgens foto’s gemaakt om de exacte locatie van de verdachte plek te vinden.
  • De radioloog maakt de huid schoon met jodium en verdooft de huid. Vervolgens plaatst hij de naald in de naaldhouder. Er wordt eerst een meting verricht alvorens er geprikt wordt. Hier voelt u niets van. Na de meting brengt de radioloog de naald in de borst. Er worden diverse controle opnamen gemaakt tot de naald op de juiste plaats zit. Als de naald op de goede plek zit, wordt deze voorzichtig  teruggetrokken en de geleidedraad blijft achter (wordt verankerd door een knikje in de draad).
  • De compressor wordt verwijderd en de borst wordt met een gaasje afgeplakt. Ter controle wordt er nog een mammografie gemaakt. Het onderzoek is klaar en u kunt zich weer aankleden en in bed gaan liggen.

Afhankelijk van het operatiekamerprogramma wordt u naar de operatiekamer of verpleegafdeling gebracht.

Is het onderzoek pijnlijk?

De plaats waar de punctie plaatsvindt wordt eerst plaatselijk verdoofd. Dit verdovingsprikje geeft een branderig gevoel. Het drukgevoel wat ontstaat door het aandrukken van de compressor kan als onaangenaam worden omschreven.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten

Wanneer en van wie krijg ik de uitslag?

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelende specialist.

Opmerkingen, suggesties, klachten

Indien u suggesties heeft voor verbeteringen met betrekking tot het onderzoek horen wij dat graag. Indien u niet tevreden bent over de uitvoering van het onderzoek of onze medewerkers wordt u geadviseerd om zo mogelijk uw bezwaren direct kenbaar te maken aan de betrokken medewerker(s). Suggesties, opmerkingen en klachten kunt u sturen naar het secretariaat van de polikliniek radiologie BovenIJ ziekenhuis via  

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven