Mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten. Het is een methode om kleine veranderingen in het weefsel te zien.
Vertel vóór het onderzoek of u zwanger of mogelijk zwanger bent. Bent u pas zwanger geweest of geeft u borstvoeding? In dit geval is de mammografie moeilijker te beoordelen. Heeft u een pacemaker of zijn de borsten vergroot met behulp van siliconenprothesen? Geef dit voor het onderzoek door aan de laborant(e). Heeft u vaak pijn in de borsten? Dan is de eerste week na de menstruatie het beste tijdstip voor het onderzoek.
U doet uw bovenkleding uit. Er wordt u verteld hoe u het beste voor het röntgenapparaat kunt gaan staan. In totaal worden 4 foto’s van de borsten gemaakt (2 van de linkerborst en 2 van de rechterborst) Eerst wordt een borst op de steunplaat gelegd; een plastic plaat, die aan het apparaat vastzit, drukt uw borst plat. Voor een scherpe foto moet de borst zo plat mogelijk zijn.
Eerst wordt er een foto van de rechter borst van boven naar beneden gemaakt, vervolgens wordt dezelfde foto van de linker borst gemaakt. Daarna wordt er een foto van opzij van de rechter borst gemaakt, vervolgens een foto van de linker borst van opzij.
Wanneer de foto’s gemaakt zijn, wordt u gevraagd om in de wachtkamer te wachten, want het kan zijn dat er een aanvullend onderzoek nodig is, namelijk een echografie. Bij een echografie wordt een afbeelding van de borst gemaakt met behulp van ultrageluidsgolven. De radioloog of laborant smeert op de borst wat gel en vervolgens gaat met een klein apparaat, een transducer, over uw borst heen. Echografie is een pijnloos onderzoek.
Het platdrukken van de borsten kan zowel gevoelig als pijnlijk worden ervaren.
Het onderzoek neemt ongeveer 15-20 minuten in beslag.
U wordt gevraagd om even te wachten in de wachtkamer tot de mammografie gelukt is. Hierna kunt u op eigen gelegenheid naar huis.
De radioloog bestudeert de gemaakte foto’s. De uitslag is na 4 à 5 werkdagen bekend bij de behandelend arts. Van uw behandelend arts krijgt u de uitslag.
Bij dit onderzoek zijn doorgaans geen risico’s. De hoeveelheid röntgenstraling bij dit onderzoek is namelijk gering. Het kan zijn dat u na het onderzoek wat napijn heeft in de borsten.
Om de wachtlijsten voor de diverse radiologieonderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn. Te laat komen kan betekenen dat u dezelfde dag niet meer geholpen kunt worden.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de afdeling Radiologie. Ons telefoonnummer is: 020 - 634 6166.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.