U bevindt zich hier: Home | Onderzoeken & Behandelingen | Echografie - Overzicht | Punctie met behulp van echografie
Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om inwendige organen zichtbaar te maken.
Een andere naam voor dit onderzoek is ultrageluidonderzoek. Ultrageluid is zo hoog dat het menselijk oor het geluid niet kan horen. De geluidsgolven dringen het lichaam binnen en de inwendige organen kaatsen ze terug. Ze worden opgevangen door een soort microfoon (transducer). De computer zet de opgevangen geluidsgolven om in een beeld. De laborant kan hier een opname van maken. Om een beter beeld te krijgen wordt er eerst gel op de huid aangebracht als geleidingsmiddel. Tijdens het onderzoek wordt er een stukje weefsel door middel van een punctie weggehaald voor verder onderzoek. De punctieplaats wordt bepaald met behulp van de echografie. De aard van het weefsel wordt beoordeelt in het laboratorium.
De laborant verzoekt u om op een bed te gaan liggen. De laborant gaat met de transducer over het te puncteren lichaamsdeel. Zij maakt nog een aantal opnamen en zal daarna nog even vertellen wat zij gaat doen. Vervolgens zal de laborant vragen of een radioloog komt om de punctie uit te voeren. Deze punctie kan op twee manieren plaats vinden. Dit is afhankelijk van de afwijking.
De punctieplaats wordt plaatselijk verdoofd. Dit voelt erg branderig aan maar zakt snel weg. Dan zal de radioloog een klein sneetje in de huid maken. De radioloog zal met behulp van de echo de afwijking aanprikken. De naald geeft tijdens het wegnemen van het stukje weefsel een harde klik. Als er genoeg weefsel is verzameld bent u klaar. U krijgt een pleister die u een dag droog dient te houden. Het weefsel wordt naar het laboratorium gestuurd voor nadere analyse.
Met de echo wordt de afwijking in beeld gebracht. Vervolgens prikt de radioloog de afwijking aan met een dun naaldje. Wanneer de naald op de juiste plaats zit, wordt deze een paar keer heen en weer bewogen om wat cellen of vocht op te zuigen. Als de radioloog vindt dat hij genoeg weefsel heeft bent u klaar.
Voor dit onderzoek zijn er geen voorbereidingen nodig.
U kunt de verdoving voelen en misschien iets van de punctie. U mag dit altijd aangeven. Zodra het naaldje eruit is moet alle pijn weer weg zijn.
De duur van het totale onderzoek is ongeveer 40 minuten.
Als het onderzoek klaar is mag u naar huis. De radioloog bestudeert de gemaakte foto’s. De uitslag krijgt u tijdens de vervolgafspraak van uw aanvragend arts. Mocht u nog geen vervolgafspraak gemaakt hebben dan kunt u deze op de polikliniek maken.
Mocht u via de huisarts komen dan is de uitslag over 10 werkdagen bekend bij uw huisarts.
Dit is langer dan normaal omdat het laboratorium langere tijd nodig heeft.
In uiterst zeldzame gevallen kan er een bloeding ontstaan. Neemt u dan contact op met de huisarts of met de afdeling radiologie.
Om de wachtlijsten voor de diverse radiologieonderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn. Te laat komen kan betekenen dat u dezelfde dag niet meer geholpen kunt worden.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren de röntgenafdeling bellen, t.020-6346166.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.