U bevindt zich hier: Home | Onderzoeken & Behandelingen | Echografie - Overzicht | Echografie aorta en beenslagaders
Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om inwendige organen zichtbaar te maken. Een andere naam voor dit onderzoek is ultrageluidonderzoek.
Ultrageluid is zo hoog dat het menselijk oor het geluid niet kan horen. De geluidsgolven dringen het lichaam binnen en inwendige organen kaatsen ze terug. Vervolgens vormen deze geluidsgolven een beeld, dat te zien is op de monitor.
De laborant kan hier een opname van maken. Het geluid kan worden gehinderd door lucht, gas en bot. Om een beter contact met de huid te krijgen, wordt er eerst gel op de huid aangebracht als geleidingsmiddel. Deze gel wordt vervolgens met een transducer (= soort microfoon) verspreid.
Er zijn voor dit onderzoek geen voorbereidingen nodig.
U gaat op de onderzoekstafel liggen. De bovenkleding mag u aanhouden alleen de buik en/of benen worden bloot gemaakt. Er wordt gel op de buik en/of benen aangebracht. Met behulp van de tranducer wordt het gebied afgetast. Op deze manier worden de bloedvaten van de buik en/of benen zichtbaar gemaakt en afgebeeld. Het is belangrijk om tijdens het onderzoek stil te blijven liggen. Tijdens het maken van de afbeeldingen wordt er (soms) aan u gevraagd om de adem stil te houden. Nadat de echografie gemaakt is, wordt de buik en/of benen met een handdoek schoongemaakt. Mocht er wat gel op de kleding komen, de gel is uitwasbaar.
Het onderzoek zelf is niet belastend of pijnlijk.
De duur van het onderzoek is ongeveer 30 - 60 minuten.
De radioloog bestudeert de gemaakte foto’s. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend bij de behandelend arts. Van uw behandelend arts krijgt u de uitslag.
Bij echografie zijn geen bijwerkingen. Echografie maakt gebruik van geluidsgolven in plaats van röntgenstraling. Hierdoor is het onderzoek onschadelijk.
Om de wachtlijsten voor de diverse radiologieonderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn. Te laat komen kan betekenen dat u dezelfde dag niet meer geholpen kunt worden.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren de röntgenafdeling bellen. 020-6346166.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.