Vragen over de overgang?

Veel vrouwen tussen de 40 en 60 jaar hebben klachten tijdens de overgang (menopauze). In het BovenIJ ziekenhuis kunt u met uw vragen en overgangsklachten terecht op een speciaal menopauzespreekuur.

Ben ik in de overgang?

Uw laatste menstruatie is de menopauze. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode wordt de overgang genoemd. Voor iedere vrouw is de duur van de overgang verschillend. De overgang is geen ziekte maar een levensfase. Toch kunt u zich in deze fase behoorlijk ziek voelen of last hebben van overgangsverschijnselen zoals; opvliegers, slaapstoornissen, hevige menstruatie, spier- en gewrichtsklachten, urineverlies en droge vagina. Ook geestelijke klachten zoals; depressieve buien, stemmingswisselingen, concentratie en geheugenstoornissen, een opgejaagd of geïrriteerd gevoel komen voor.

Waar kan ik terecht met mijn overgangsklachten?

Het menopauzespreekuur is er voor al uw vragen, problemen en klachten rondom de overgang. Met de menopauzeverpleegkundige bespreekt u uw klachten. Tevens vindt er een beoordeling plaats door een gynaecoloog die gespecialiseerd is in de menopauze. 

Wat kan ik verwachten?

  • Informatie over de overgang toegespitst op uw persoonlijke overgangsverschijnselen.
  • Advies en informatie over (behandel)mogelijkheden om klachten te verminderen.
  • Een persoonlijk leef adviesplan.
  • Een risicoprofiel voor botontkalking, hart- en vaatziekten, borstkanker, diabetes type II en urineverlies.
  • Afhankelijk van uw klachten verwijzen wij u door naar een andere specialist of polikliniek, bijvoorbeeld de continentie polikliniek.

Wat neemt u mee naar uw afspraak?

  1. De verwijsbrief van uw huisarts.
  2. Een lijst van alle medicijnen die u nu gebruikt. Dit actuele medicatie overzicht kunt u gratis ophalen bij uw apotheek.
  3. Alle medicijnen en vitamines die u thuis gebruikt in de originele verpakking.
  4. Een geldig legitimatiebewijs. De medewerker op de polikliniek kan u vragen of u zich kunt legitimeren, ook als u al eerder in ons ziekenhuis bent geweest.
  5. Uw afsprakenkaart bij elk vervolgbezoek.

Vergoeding door zorgverzekeraar

Heeft u een verwijsbrief van de huisarts bij u? Dan wordt het consult vergoed door uw verzekeraar. Mogelijk ontvangt u wel een rekening van uw zorgverzekeraar voor het verplichte eigen risico. Kunt u geen verwijsbrief van de huisarts laten zien? Dan ontvangt u een rekening van het BovenIJ ziekenhuis.

Inschrijven in het BovenIJ ziekenhuis

Komt u voor de eerste keer in het BovenIJ ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Dan moet u zich inschrijven bij het Opname- en Inschrijfbureau. Wilt u een geldig legitimatiebewijs en een geldig verzekeringspasje meenemen? Houd rekening met een wachttijd. Het Opname- en Inschrijfbureau ligt in de centrale hal, rechts van de hoofdreceptie (groene balie). 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem contact met ons op. 

Contactinformatie afdelingen

Gynaecologie en Verloskunde polikliniek

Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
Telefoonnummer 020-634 6103
Route 18

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven