Tips voor meer begrip en tevredenheid bij dementie

In deze folder treft u enkele tips aan uit een boek van Huub Buijssen, klinisch psycholoog.

8 tips uit het boek ‘Magische wereld van Alzheimer’: 

1. Probeer zo veel mogelijk over dementie aan de weet te komen 

Belangrijk is het om kennis te hebben over dementie en over de desbetreffende persoon. Kennis van de ziekte kan ervoor zorgen dat u zich minder snel persoonlijk aangevallen voelt door uw naaste. U zult bepaalde gedragingen beter leren begrijpen.

2. Praat over vroeger 

U kunt met uw dementerende naaste goed praten over de periode voordat de dementie het brein binnensloop. Over zijn/haar jeugd en kindertijd kan hij/zij nog lang praten. En dat kan o zo boeiend zijn. Als partner kunt u samen herinneringen ophalen over de tijd, toen u elkaar leerden kennen. 

3. Bespaar uzelf een welles nietes 

Wanneer u een discussie aangaat en uw naaste wilt overtuigen gaat het vaak mis. Vanwege zijn/haar dementie is de weg van de logica grotendeels afgesloten. Daar komt bij dat een dementerende veel emotioneler reageert dan wij. Een dementerende zal bovendien niet leren van zijn/haar fouten of ongelijk. Kortom, wat heeft uw gelijk halen voor zin? 

4. Het is de toon die de muziek maakt 

Mensen communiceren met elkaar via woorden, maar ook zonder woorden, non-verbaal. Omdat een dementerende persoon niet altijd de inhoud van de boodschap begrijpt, krijgt het non-verbale een nog groter aspect. Vraag hem/haar iets, op dezelfde toon en manier als waarop u zelf graag toegesproken wordt. 

5. Geen kritiek graag 

Bij dementie is het moeilijk om kritiek te aanvaarden, om er mee om te kunnen gaan. Het zal dan ook vaak ontaarden in woede en zelfs in agressie. Doe uw best om uw dementerende naaste niet te laten falen, door hem/haar steeds te testen, Vermijd vragen als: “Weet je nog hoe dit meisje heet?, maar zeg: “Kijk eens, ...... (naam) is ook meegekomen”. Ga niet in discussie wanneer u beschuldigd wordt. U voorkomt boosheid, door de schuld gewoon op u te nemen, iets wat best wel moeilijk kan zijn. 

6. Verras me niet 

Niets is hem of haar liever dan de vertrouwde vaste routine. Weet dat u uw dementerende naaste niet altijd kunt verrassen met iets onverwachts. Door middel van routine en vaste structuur houdt men het langst grip en overzicht. 

7. Iedereen wil nuttig zijn 

Onderzoek daarom wat u naaste kan en wil. Activiteiten waarmee hij/zij reeds vertrouwd is, die hij/zij vaak kan doen, die een duidelijk doel of nut hebben en eenvoudig zijn, hebben daarbij de voorkeur. 

8. Doseer de prikkels 

Informatie wordt langzamer verwerkt. Veel prikkels tegelijk zorgen al snel voor overbelasting. 

Meer lezen?

Dhr. Buijssen is auteur van ruim 40 boeken waaronder: 

  • De heldere eenvoud van dementie (2011) ISBN 9789000306480 
  • De beleving van dementie (2007) ISBN 9789027455543 

Het volgende boek is ook een aanrader: 

  • (Op)nieuw geleerd, oud gedaan. (2012) ISBN 978-90-215 
    Over het lerend vermogen van mensen met dementie. 
    Auteurs: R. Dirkse, R. Kessels, F. Hoogeveen, I. v Dixhoorn 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Geriatrie.

Contactinformatie afdelingen

Geriatrie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6253
Route 2e etage - zuid

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven