Stellatumblokkade

Een stellatumblokkade is een onderbreking van een zenuwknoopje (ganglion stellatum) in de hals. Dit is een gedeelte van het onwillekeurige zenuwstelsel.

Klachten

Een stellatumblokkade kan zinvol zijn bij de volgende pijnklachten:

  • Zenuwpijnen in de onderkaak, nek, schouders, borst, arm en hand.
  • Bij bepaalde soorten hoofdpijn.
  • Temperatuursverschil of overmatige transpiratie in arm of hand.
  • Bij sympathische reflexdystrofie van de arm.

De arts probeert eerst door proefblokkades vast te stellen welke zenuw de pijn beïnvloedt. Als de proefbehandeling een positief resultaat geeft wordt een definitieve behandeling gedaan.

Voorbereiding

  • Regel iemand die u na de behandeling naar huis begeleidt.
  • De behandeling vindt plaats onder röntgendoorlichting. Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, geef dit dan van tevoren door!
  • Geef ook eventuele allergieën door aan de arts.
  • Gebruikt u een bloedverdunner dan moet in overleg voor de behandeling worden stopt. Informeer hierover zonodig de arts die de bloedverdunner heeft voorgeschreven.
  • Gebruikt u een antistollingsmiddel (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom) dan is het noodzakelijk dat u contact opneemt met de trombosedienst zodat de INR-waarde op de dag van de behandeling 1.6 of lager is. 

De behandeling

U ligt tijdens de behandeling op uw rug. De plaats van de behandeling wordt bepaald en afgetekend. De arts geeft een plaatselijke verdoving. U krijgt daarvoor een prik in de hals. Het zenuwknoopje wordt onder röntgendoorlichting opgezocht en vervolgens behandeld. Op de plaats waar u geprikt bent krijgt u een pleister of gaasje.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u niet zelf autorijden of met het openbaar vervoer reizen (met uitzondering van een taxi). Indien nodig kan uw begeleider in de centrale hal een rolstoel gaan halen. Na een nekbehandeling kunt u namelijk wat duizelig zijn. De pleister mag ’s avonds worden verwijderd.

Bijwerkingen en complicaties

Ernstige complicaties komen zelden voor. Direct na een blokkade kunnen de volgende bijwerkingen optreden: bloeduitstorting, heesheid, slikklachten, loopneus, hangend ooglid of wazig zien. Dit is maar tijdelijk. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem contact met ons op. Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist. 

Contactinformatie afdelingen

Pijnbestrijding polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6287
Route 32

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven