Slokdarm echocardiografie

Binnenkort wordt u verwacht voor een slokdarm echocardiografie. In deze folder leest u wat er gebeurt voor, tijdens en na het onderzoek.

Uw specialist heeft met u een slokdarmecho afgesproken. Dit onderzoek wordt door een cardioloog en een echolaborant uitgevoerd en daarna door de cardioloog beoordeeld.

Wat is een slokdarm echocardiografie?

Een slokdarm echocardiografie is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van ultrageluidsgolven. De echo’s van deze geluidsgolven worden weer opgevangen, en vertaald in beelden. Bij deze methode wordt het hart bekeken vanuit de slokdarm. Omdat de slokdarm vlak tegen het hart aan ligt, is een beter beeld van het hart te krijgen dan met een gewone hartecho. 

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat u minimaal vier uur voor het onderzoek niets eet of drinkt.

U moet echter wel uw eventuele hartmedicatie innemen met wat water, tenzij uw arts anders heeft aangegeven.

Wat kunt u verwachten?

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek cardiologie (route 10). U meldt zich bij de balie van de polikliniek. De cardioloog of echolaborant komt u vervolgens uit de wachtruimte ophalen. 

  • De cardioloog of echolaborant zal u vragen uw bovenlichaam te ontbloten en op uw linkerzij op de onderzoeksbank te gaan liggen. 
  • U wordt verzocht een eventuele gebitsprothese voor het onderzoek te verwijderen. 
  • Uw keel wordt verdoofd met een spray. De spray heeft een bittere smaak. Het duurt dan ongeveer 1 minuut voordat de spray is ingewerkt. 
  • De cardioloog zal een slang via uw mond naar de slokdarm opschuiven. U kunt niet in ademnood raken, blijf rustig door de neus ademhalen. Het onderzoek wordt vastgelegd op video. 
  • Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De uitslag

De resultaten van het onderzoek worden bekend gemaakt tijdens uw volgende afspraak met uw behandelend cardioloog op de polikliniek, of op de verpleegafdeling als u bent opgenomen.

Na het onderzoek

Gedurende een uur na het onderzoek mag u niets eten of drinken. Dit in verband met de verdoving van de keel. Na een uur probeert u voorzichtig wat te drinken. Gaat dit goed dan mag u weer alles eten en drinken. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Cardiologie. 

Contactinformatie afdelingen

Cardiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6732
Route 10

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven