Photodynamische therapie met daglicht bij Actinische Keratose

Binnenkort heeft u een afspraak voor ‘Photodynamische therapie bij actinische keratose’. In deze folder kunt u lezen wat u tijdens de behandeling kunt verwachten.

De folder ‘Actinische keratosen’ van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie & Venereologie geeft u meer informatie over de aandoening, diagnose en behandeling. Wij raden u aan deze folder van tevoren aandachtig door te lezen, om een goed beeld te krijgen over de diagnose en de behandeling. De folder kunt u vinden op de website www.huidarts.info bij patiëntenfolders. 

Dienen actinische keratosen behandeld te worden?

Ja, behandeling wordt sterk aangeraden. Actinische keratosen kunnen zich in enkele gevallen ontwikkelen tot huidkanker. Preventief behandelen kan dit gevaar voorkomen. De voor u gekozen therapie is relatief eenvoudig, veilig en effectief.

Wat is photodynamische therapie?

Photodynamische therapie is een behandeling waarbij de aangedane huidcellen gevoelig gemaakt worden voor zichtbaar licht. Na belichting worden selectief de aangedane cellen aangetast waardoor deze afsterven. Na enkele weken worden deze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. 
In overleg met u is besloten voor behandeling in het daglicht. Het voordeel van deze behandeling is dat deze comfortabel is en nauwelijks gepaard gaat met pijn omdat de werkzame stof beetje bij beetje wordt geactiveerd. Bij photodynamische therapie met een speciale lamp is er meer kans op pijn.

Hoe verloopt de behandeling?

Deze behandeling is geschikt op dagen dat de temperatuur minimaal 12 graden is. De behandeling wordt tevens niet aanbevolen op regendagen. Globaal is daglicht PDT geschikt in de periode april-oktober. 
De behandelaar brengt een zonnebrandcrème aan op alle gebieden die gedurende de behandeling aan het daglicht worden blootgesteld. Uw behandelaar zal een voor de behandeling geschikte  zonnebrandcrème ter beschikking stellen. De zonnebrandcrème  dient 15 minuten in te trekken. 
Het oppervlakkige deel van het aangedane weefsel van uw huid wordt verwijderd door deze voorzichtig weg te schaven. Dit gaat niet of nauwelijks met pijn gepaard. Direct daarna wordt de lichtgevoelige crème op uw aangedane weefsel aangebracht. De crème wordt niet afgedekt. 
U dient uiterlijk binnen 30 minuten  na het aanbrengen van de  crème de daglicht belichting op te starten. Deze 30 minuten kunnen worden benut om naar huis te gaan. Dit kan per fiets of ook in de auto. Indien u met openbaar vervoer bent, houd rekening met de tijdsspanne van 30 minuten. 
Zorg ervoor dat u goed gekleed bent voor de situatie en beschikt over iets te drinken of eten als u daar behoefte aan heeft. Een zonnebril kan tevens van nut zijn indien dit niet de behandeling in de weg staat. Denkt u goed na over de locatie waar de behandeling plaats gaat vinden. 
Na deze 30 min. dient u naar buiten te gaan en zich continu gedurende 2 uur aan daglicht bloot te stellen. Indien dit op enig moment belastend is kunt u in lichte schaduw staan. Bij motregen kan een afdakje van dienst zijn om te schuilen. Een niet al te diep balkon is ook geschikt. 
U dient  in deze gevallen goed oogcontact te houden met het daglicht, ga derhalve niet te ver onder het afdak of diep in het balkon staan. U kunt zitten, lopen of staan.  Tijdens de 2 uur behandeling in het daglicht is het niet de bedoeling naar binnen te gaan tenzij u niet anders kan. Beperk in dit uiterste geval het verblijf tot minder dan 5 minuten, anders loopt u het risico dat de behandeling pijnlijker wordt. 
Na de behandeling dient u die dag binnen te blijven, de restant crème kan met een gaasje worden verwijderd. 

Wat merkt u van de behandeling?

U kunt een zeer lichte mate van pijn ervaren tijdens de behandeling. Uit onderzoek is gebleken dat daglicht PDT zeer goed te verdragen is en goed zelfstandig door de patiënt kan worden ondergaan. 

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na de behandeling treedt een proces op van afstoting van de aangedane cellen en de aanmaak van nieuwe, gezonde cellen. Soms is er nog sprake van roodheid (1 tot 2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwellingen (2 tot 4 dagen) en kleurveranderingen van de huid (2 tot 4 weken). Deze bijwerkingen zijn het meest uitgesproken 2 tot 3 dagen na de behandeling.
Enige tijd na de behandeling wordt u nogmaals uitgenodigd om het resultaat te bekijken en met u te bespreken. Een herbehandeling kan worden overwogen na evaluatie door uw arts. Ook als de plekken weg zijn kan u gevraagd worden in de toekomst onder controle te blijven.

Zijn er nog andere behandelingsmogelijkheden? Waarom raadt u mij photodynamische therapie aan?

De meest voorkomende behandeling van actinische keratosen is bevriezing met vloeibare stikstof. In uw geval  is er gekozen voor photodynamische therapie, vanwege de gunstige combinatie van effectiviteit, de selectiviteit (gezonde huid wordt niet aangetast) en het cosmetische resultaat. 

Aanbevelingen voor de toekomst

Vermijd tot 3 maanden na de behandeling langdurige blootstelling aan de zon, zonnebanken of gezichtsbruiners. Bescherm uw huid bij zonnig weer met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Een hoofddeksel biedt ook goede bescherming tegen overdadig zonlicht. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Dermatologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6251
Route 84

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven