Longfunctie onderzoek

Als u last van uw longen heeft, kunt u in BovenIJ ziekenhuis een longfunctieonderzoek krijgen. Hierbij onderzoeken we hoe het gaat met uw longen en luchtwegen.

Waarom een longfunctieonderzoek?

Met een longfunctieonderzoek kijkt onze arts wat er mis is met uw longen of luchtwegen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of u COPD heeft. We bekijken dan ook of uw medicijnen goed werken. Patiënten die geopereerd worden krijgen soms ook een longfunctieonderzoek. Zo weten we welke verdoving het beste bij u past.

Waar gebeurt een longfunctieonderzoek?

U krijgt het longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling (link naar Longfunctieafdeling). Meestal verwijst de longarts u naar de longfunctieafdeling.

Hoe gaat een longfunctieonderzoek?

Bij een longfunctieonderzoek meten we de inhoud, weerstand en de overgevoeligheid van uw longen. Tijdens het onderzoek ademt u door een apparaat met een klemmetje op de neus. Dit doet geen pijn, maar kost wel wat moeite.

Een longfunctieonderzoek kan bestaan uit meerdere onderdelen. Het onderzoek duurt minimaal 1 kwartier tot maximaal 1 uur. U hoeft niet nuchter te komen.

Als u voor de eerste keer een longfunctieonderzoek krijgt, is het belangrijk dat u stopt met het innemen van uw inhalatiemedicatie.

  • De meeste medicijnen stopt u 48 uur voor het onderzoek.
  • Een aantal medicijnen stopt u 8 uur voor het onderzoek. Dit zijn: salbutamol (Ventolin®), ipratropium (Atrovent®), terbutaline (Bricanyl®) en fenoterol/ipratropium (Berodual®).

Bij twijfel kunt u overleggen met de secretaresse van de polikliniek longgeneeskunde. 
Heeft u al eens een longfunctieonderzoek gehad? Dan hoeft u uw medicijnen niet te stoppen, tenzij uw arts iets anders zegt.

Verschillende onderzoeken

U krijgt 1 van onderstaande longfunctieonderzoeken:

Spirometrie en flow/volume diagram

Bij dit onderzoek meten we de inhoud van uw longen met een spirometer. Dit is een apparaat dat door blaaskracht uw longfunctie meet. U ademt door een mondstuk, met een knijper op de neus. De laborant vraagt u een paar keer rustig zo ver mogelijk uit te ademen. Daarna moet u zo diep mogelijk weer inademen. Ook meten we hoeveel en hoe krachtig u kunt uit- en inademen: de laborant vraagt u na een zo diep mogelijke inademing zo krachtig en diep mogelijk uit te ademen en daarna weer zo diep en krachtig mogelijk in te ademen. Soms herhalen we de test na het geven van een luchtwegverwijdend medicijn.

Bodyplethysmografie

Bij dit onderzoek meten we de weerstand van uw luchtwegen en uw totale longinhoud. Tijdens de test zit u in een doorzichtige, gesloten cabine. U ademt door een mondstuk met een knijper op de neus. Na een paar minuten wordt uw ademhaling 2 seconden lang onderbroken, waarbij u blijft doorademen tegen een weerstand. Soms herhalen we de test nadat we een luchtwegverwijdend medicijn hebben gegeven.

CO-diffusiecapaciteit

Bij dit onderzoek meten we hoe de longen de ingeademde zuurstof doorgeeft aan het bloed. U ademt door een mondstuk met een knijper op de neus. De laborant vraagt u om zo diep mogelijk uit te ademen en daarna zo diep mogelijk weer in te ademen. Deze ingeademde lucht moet u 7 seconden inhouden, daarna blaast u weer uit.

Histamine provocatie test

Bij dit onderzoek meten we of uw luchtwegen overgevoelig zijn. U ademt een paar keer histamine in, elke keer een beetje meer. Histamine is een prikkelende stof die uw lichaam zelf ook aanmaakt. Na elke inademing meten we de longfunctie. Bij overgevoeligheid van de luchtwegen zal er een (voor u waarschijnlijk herkenbare) reactie optreden. U kunt dan een benauwd gevoel krijgen dat snel weer wegtrekt. Als het nodig is krijgt u na de test een luchtwegverwijdend medicijn. Als voorbereiding op deze test moet u het gebruik van bepaalde medicijnen op tijd stoppen. U doet dit in overleg met uw longarts.

Hyperventilatie provocatie test

Bij dit onderzoek kijken we of uw klachten komen door hyperventilatie. Voordat het onderzoek begint, vult u een vragenlijst in. Daarna ademt u 10 minuten door een mondstuk, waarvan 3 minuten op een snellere en diepere manier. Dit kan vervelend voelen. Aan het einde van de test vult u weer een vragenlijst in.

Arteriepunctie

Bij dit onderzoek meten we onder andere de zuurstofconcentratie in uw bloed. Dit geeft informatie over hoe uw longen werken. Voor dit onderzoek krijgt u een prik in de polsslagader.

6 Minuten wandeltest

Bij dit onderzoek kijken we welke afstand u in 6 minuten lopend kunt afleggen. U loopt in uw eigen tempo. De test is bedoeld om uw uithoudingsvermogen te bepalen. Tijdens het lopen meten we de hoeveelheid zuurstof in uw bloed (zuurstofgehalte) met een knijper op uw vinger.

Fit-to-fly test

Bij dit onderzoek beoordelen we of u zonder extra zuurstof mag vliegen. De hoeveelheid zuurstof in uw bloed (zuurstofgehalte) mag tijdens een vliegreis niet te laag worden. Bij bepaalde longproblemen kan dit een risico zijn. Het hangt af van het zuurstofgehalte in uw bloed of we een ‘6 Minuten wandel-test’ of een ‘arteriepunctie’ aanvragen.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek wordt naar uw arts gestuurd.

Contactinformatie afdelingen

Longgeneeskunde polikliniek

Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
Telefoonnummer 020-634 6292
Route 46

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven