Hartklachten: spreekuur voor snelle diagnostiek

Deze folder bevat informatie over het spreekuur ‘snelle diagnostiek hartklachten’ op de polikliniek Cardiologie.

Voor hartklachten worden patiënten verwezen naar de polikliniek Cardiologie. Voor patiënten die voor het eerst te maken krijgen met hartklachten bestaat een speciaal spreekuur waar zij snel terecht kunnen. 
Het doel van dit spreekuur is: 
  • De wachttijd voor de afspraak verkorten.
  • Combineren van verschillende onderzoeken met als voordeel een snelle en efficiënte diagnostiek en het verminderen van het aantal ziekenhuis bezoeken. 
De verschillende onderzoeken én uw afspraak bij de cardioloog vinden zoveel mogelijk op één dag plaats (’s ochtends of ’s middags). U bent dan wel enkele uren in het ziekenhuis maar het bespaart u meerdere bezoeken én u ontvangt meteen de uitslag.

Voorbereiding: Bloedonderzoek 

Een of meerdere dagen vóór uw afspraak op de polikliniek laat u bloed afnemen. Dit kan bij het poliklinisch afnamelaboratorium in het BovenIJ. Soms is er kort geleden bloed geprikt, dan is bloedafname niet opnieuw nodig.

Dag van uw afspraak

Op de dag van uw afspraak meldt u zich op de polikliniek. Van tevoren heeft u normaal gegeten. 

Wat kunt u verwachten? 

De cardioloog bespreekt met u uw klachten, doet lichamelijk onderzoek en maakt een hartfilmpje (ECG). De uitslag van het bloedonderzoek is al bekend en zichtbaar voor de arts. 

Overige onderzoeken

Voor eventueel vervolgonderzoek neemt u weer plaats in de wachtkamer van de polikliniek Cardiologie. 
Vervolgonderzoek kan bestaan uit:  
  • Fietstest
  • Echo
De cardioloog bepaalt welke onderzoeken u krijgt. 
Na de vervolgonderzoeken heeft u weer een afspraak met de cardioloog om de resultaten te bespreken. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om op een ander tijdstip nog aanvullend onderzoek te doen. De resultaten van de onderzoeken worden doorgestuurd naar uw huisarts.

Wat is een E.C.G.? 

Een E.C.G. (elektrocardiogram), ook wel hartfilmpje genoemd, is een onderzoek waarbij de elektrische activiteit van de hartspier wordt vastgelegd. Iedere keer als uw hart klopt, geeft de hartspier kleine elektrische signalen. Via elektroden, die met zuignapjes op de borst geplaatst worden, registreert het E.C.G- apparaat de signalen en noteert deze in grafiekvorm op papier. Het maken van een ECG is een eenvoudig en pijnloos onderzoek. 

Wat is een echografie van het hart?

Een echografie is een onderzoek met ultrageluidsgolven. De geluidsgolven worden vanaf de borstkas naar het hart toe gezonden. De weerkaatsing van deze geluidsgolven (echo) wordt in beeld omgezet en zo worden verschillende beelden van het hart gemaakt. De functie van het hart en de hartkleppen kan hiermee worden beoordeeld. Weerkaatsing van ultrageluid op de bloedstroom (Doppler effect) geeft informatie over de snelheid en de stroomrichting van het bloed door het hart. Het echo onderzoek is pijnloos en onschadelijk. Er zijn geen specifieke voorbereidingen. Wel is het nodig dat u tijdens het onderzoek op uw linkerzij ligt.

Wat is een fietstest?

Een fietstest is een inspanningsonderzoek. De inspanning gebeurt door het fietsen op een speciale fiets, een aangepaste hometrainer, onder begeleiding van een functie laborant. Het is belangrijk dat u voor het onderzoek voldoende gegeten heeft om de inspanning te kunnen volbrengen. 
Vooraf wordt u aangesloten op een ECG-apparaat. In een aangegeven tempo wordt de weerstand tijdens het fietsen iedere minuut verhoogd. U fietst tussen de 5 en 12 minuten. 
Het is de bedoeling dat u zich maximaal inspant. Krijgt u tijdens de test pijn op de borst, wordt u kortademig of heeft u andere klachten dan meldt u dit aan de functie laborant. Door de inspanning is uw hartslag verhoogd. 
Na het fietsen blijft u nog ongeveer 5 minuten op de fiets zitten waarbij het rustig worden (herstel) van uw hartslag geregistreerd wordt. Wij adviseren u om makkelijk zittende kleding aan te doen voor het fietsen.

Afspraak

De huisarts meldt u aan voor het spreekuur voor snelle diagnostiek hartklachten. Direct een afspraak maken voor het spreekuur kan de huisarts voor u doen. U kunt ook zelf bellen voor een afspraak.

Vergoeding 

Aan uw afspraak in het ziekenhuis zijn kosten verbonden. Of u dit vergoed krijgt van uw verzekeraar, hangt af van uw eigen verzekering. Check daarom altijd goed uw eigen polisvoorwaarden. Houdt u hierbij ook rekening met het verplichte en eventueel uw vrijwillig eigen risico. Dit betaalt u eerst. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Cardiologie. 

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Cardiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6732
Route 10

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven