Leverpunctie

In overleg met uw arts heeft u besloten om een leverpunctie te laten verrichten. Bij dit onderzoek neemt de arts met een dunne holle naald een klein stukje weefsel uit de lever. Door de leverpunctie kunnen we het weefsel onder de microscoop onderzoeken om leverafwijkingen op te sporen. In deze folder geven wij u informatie over deze ingreep.

Belangrijk!

  • Meld bij het maken van een afspraak of u diabetespatiënt bent. 
  • Vertel uw arts of u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld heparine, acenocoumarol (Sintrom), fenprocoumon (Marcoumar), carbasalaarcalcium (Ascal), NSAID’s of aspirine. NSAID’s zijn pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac (Voltaren), en naproxen (Alive). Deze medicijnen remmen de bloedstolling en mogen rondom de ingreep niet worden ingenomen om ernstige bloedingen te voorkomen.
  • Uw behandelend arts vertelt u precies wanneer u met deze medicijnen moet stoppen en wanneer u ze weer mag innemen. Stop nooit op eigen initiatief met deze medicijnen. 
  • Bent u diabetespatiënt en gebruikt u ’s morgens medicijnen, vraag dan aan uw verwijzend arts hoe u het medicijngebruik kunt aanpassen. 
  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn, meld dit dan aan de arts. Er is meestal geen bezwaar tegen het ondergaan van het onderzoek. 

Uw afspraak

De tijd die u heeft meegekregen is 2 uur vóór de punctie i.v.m. pre-medicatie. 

Waar meldt u zich

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de receptie van het Dagcentrum  (2e verdieping / west).

De ingreep

U komt nuchter naar de afspraak. U mag alleen ‘s morgens een kopje thee drinken. 

Een leverpunctie vindt meestal plaats onder echogeleide. Dit betekent dat echoscopisch onderzoek wordt gedaan om de plaats van de punctie te bepalen. U krijgt van de arts duidelijke instructies over hoe u moet liggen en ademen tijdens de punctie. Voor de punctie krijgt u een plaatselijke verdoving in uw rechterzij. Daarna neemt de arts op dezelfde plek met een holle naald een klein stukje weefsel weg.

De voorbereiding en de ingreep duren twintig tot dertig minuten.

Na de ingreep

  • Bedrust: na een leverpunctie onder echogeleide moet u 4 uur in bed blijven. 
  • De punctie kan schouderpijn veroorzaken. U kunt hiervoor een pijnstiller vragen aan de verpleegkundige. 
  • U mag twee uur na de punctie weer eten en drinken.

Complicaties

  • Een mogelijke complicatie is een nabloeding. 
  • Wanneer u na thuiskomst ernstige klachten krijgt, kunt u tussen 8.30 en 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek interne geneeskunde. Buiten deze uren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp. 

De uitslag

De uitslag van het weefselonderzoek is niet meteen beschikbaar. Uw verwijzend arts (degene die de ingreep heeft aangevraagd) bespreekt met u de resultaten van de ingreep.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem contact met ons op via een van deze telefoonnummers. 

Contactinformatie afdelingen

Interne geneeskunde polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6296
Route 48

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven