Adviezen en instructies na een kaakoperatie

U heeft zojuist een operatieve ingreep ondergaan op de polikliniek MKA (Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie). Na afloop van de ingreep heeft u instructies gekregen hoe u de klachten zoveel mogelijk kunt beperken. De belangrijkste punten zijn in deze folder voor u samengevat.

Verdoving

De plaatselijke verdoving is over het algemeen na twee tot drie uur uitgewerkt. Tot die tijd is het niet aan te raden te eten of warme drank te drinken.

Pijn

U heeft pijnstillers voorgeschreven gekregen van de arts. U kunt het beste met de pijnstilling beginnen voordat de verdoving is uitgewerkt, ongeveer een uur na de ingreep. Overschrijdt u de voorgeschreven medicatie niet. Het is verstandig om de eerste dagen geen zware lichamelijke inspanningen te verrichten. De pijnklachten kunnen hierdoor toenemen.

Nabloeding

Enig nabloeden uit de wond is normaal. Soms wordt roodgekleurd speeksel ten onrechte voor bloed aangezien. Een geringe nabloeding gaat meestal vanzelf over. Wij adviseren u om 30 minuten op het aangebrachte gaasje te bijten en de mond 24 uur lang niet te spoelen omdat u daardoor het ontstaan van een bloedstolsel verhindert. Indien een wond blijft bloeden, brengt u een nieuw gaasje aan op de wond waar u vervolgens weer stevig op bijt. Blijft de wond desondanks bloeden, neemt u dan contact op met de polikliniek MKA.

Zwelling

Na de ingreep kan een forse zwelling met een blauwgroene kleur ontstaan van de wang of lip. Dit is een normale reactie. U kunt de zwelling verminderen door de eerste uren te koelen met ijs. De zwelling is het hevigst na drie tot vier dagen. Daarna moet de zwelling afnemen.

Mondopeningsbeperking

Een beperking van de mondopening komt vooral voor bij een ingreep achter in de mond. Na enige dagen neemt deze beperking geleidelijk af.

Koorts

Een stijging van de lichaamstemperatuur is een normale reactie op de ingreep en neemt na één à twee dagen weer af.

Mondhygiëne

Om de wond zo goed en snel mogelijk te laten genezen en de pijn en zwelling te beperken is een schone wond heel belangrijk. U kunt voorzichtig uw tanden poetsen. Vanaf de tweede dag na de ingreep kunt u enkele keren per dag spoelen met chloorhexidine 0,2 %. Indien u een spoelspuitje heeft meegekregen, mag u daarmee de wond vanaf de tweede dag na de ingreep schoonspoelen. Met de plastic spuit kunt u dan lauw zout water opzuigen (een theelepel zout op een halve liter water). Vervolgens plaatst u de tuit van de spuit tussen de hechtingen in het wondje en spuit u enige keren de wond goed schoon. Spoel na elke grote maaltijd en voor het slapen gaan (maximaal 4x per dag).

Hechtingen

Over het algemeen wordt gehecht met materiaal dat vanzelf na twee à drie weken oplost. Indien met een niet-oplosbaar materiaal is gehecht, zal de arts de hechtingen bij de eerstvolgende afspraak verwijderen.

Roken

Vermijd roken in ieder geval 72 uur. Roken zorgt voor een vertraagde wondgenezing en verhoogt de kans op infectie.

Nazorg bij een open verbinding met de kaakholte (open antrum)

Bij een open verbinding kunt u verwachten dat er wat vocht of bloed uit de neus komt. Zolang de wond in de bovenkaak nog niet volledig is genezen, dient u grote luchtdrukverschillen te vermijden. Dit houdt in dat u de eerste tien dagen na de ingreep:

  • niet uw neus mag snuiten, alleen ophalen of afvegen;
  • geen blaasinstrument mag bespelen;
  • niet mag niezen met gesloten mond.

Wanneer dient u contact op te nemen met de polikliniek MKA?

  • Bij aanhoudende bloeding;
  • Bij koorts boven de 39˚C;
  • Bij slikklachten;
  • Als de zwelling na een aantal dagen toeneemt in plaats van minder wordt;
  • Als de pijnklachten heviger worden na een aantal dagen.

De informatie in deze brochure is algemeen van aard en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot wijzigingen. Uw specialist zal dit altijd met u bespreken.

Wij werken samen met de MKA-chirurgen van het VUmc te Amsterdam. Het kan daarom voorkomen, indien u buiten de openingstijden van onze polikliniek gezien moet worden, dat u in het VUmc wordt verwacht.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan contact met ons op. Bel zo snel mogelijk, maar uiterlijk 24 uur voor uw afspraak.

Contactinformatie afdelingen

Kaakchirurgie polikliniek

Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
Telefoonnummer 020-634 6220
Route 30

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven