Sterilisatie bij de man

Vasectomie is het Latijnse woord voor sterilisatie bij de man. Bij deze ingreep wordt van de linker en de rechter zaadleider een stukje weggenomen (± 2 cm), waarna de uiteinden worden afgebonden. Door deze onderbreking van de zaadleiders wordt het zaadtransport vanuit de zaadballen geblokkeerd. Deze ingreep maakt de door u gewenste onvruchtbaarheid mogelijk. Vasectomie is in principe onherroepelijk en is daarom alleen een goede keuze wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

Voorbereiden op de ingreep

Vier tot vijf dagen voor de ingreep scheert u de haren van de liezen en de gehele balzak zorgvuldig weg. Dit is nodig, omdat voor een goede wondgenezing de omgeving van de ingreep glad moet zijn. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving; u kunt dus gewoon eten en drinken. U neemt mee naar het ziekenhuis: 

  • een strak zittende onderbroek of zwembroek; deze geeft extra steun gedurende de eerste 24 uur na de operatie.
  • identiteitsbewijs en uw bewijs van uw ziektekostenverzekering

De dag van de ingreep

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de afdeling dagbehandeling in de polikliniek. De verpleegkundige vraagt u op de OK-tafel plaats te nemen en de liezen en balzak worden gedesinfecteerd met betadine jodium. 

Met een injectie wordt u plaatselijk verdoofd. Daarna maakt de arts een klein sneetje links en rechts in de balzak en zoekt de zaadleiders op. Vervolgens wordt van beide zaadleiders een stukje verwijderd, waarna de uiteinden worden onderbonden. De huid van de balzak wordt gesloten met oplosbare hechtingen. 

Duur van de ingreep

De gehele ingreep duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Is de ingreep pijnlijk?

Van de ingreep voelt u weinig. Soms wordt een wat trekkend gevoel in de liezen  en onder in de buik ervaren. Dat komt omdat daar de zaadleiders doorheen lopen. Wanneer de verdoving is uitgewerkt kan het gebied rond de balzak en de liezen gevoelig worden. Zo nodig kunt u een pijnstiller nemen: Paracetamol tabletten van 500 mg., 4 tot 6 tabletten per etmaal (volgens de bijsluiter).

Na de ingreep

Na een rustpauze kunt u weer naar huis. Het is raadzaam om met een taxi naar huis te gaan of om u door iemand naar huis te laten brengen. De eerste dagen blijft u thuis en houdt u zoveel mogelijk rust, om zodoende de kans op zwelling of nabloeding te verkleinen. Afhankelijk van uw beroep kunt u na 1 à 3 dagen weer aan het werk. Vermijd zwaar tillen en sporten de eerste dagen na de ingreep en wacht met fietsen tot de wondjes genezen zijn. Ga niet in bad of langdurig douchen, maar een korte douche zonder gebruik van zeep op de plaats van de ingreep, kan geen kwaad.

Complicaties

Wondinfecties en nabloedingen komen zelden voor. Geringe blauwverkleuring van de balzak of aan de basis van de penis is normaal. Ook een druppeltje bloed uit de wondjes is niet verontrustend. Dit gaat vanzelf over. Het is raadzaam om contact op te nemen als: 

  • U koorts heeft boven de 38.5° C.
  • De balzak flink gezwollen is.
  • U erge pijn heeft.
  • De wondjes blijven bloeden.

Overdag kunt u contact met ons opnemen via de polikliniek urologie of chirurgie en ’s avonds en in het weekend via de spoedeisende hulp.

Sperma onderzoek 

Na de ingreep bent u niet meteen steriel, er zijn nog zaadcellen in de zaadleiders aanwezig. Meestal is er pas na ongeveer 20 zaadlozingen geen zaadcellen meer in de zaadvloeistof aanwezig. Om dat te kunnen vaststellen wordt uw sperma 10 tot 12 weken na de operatie gecontroleerd op de aanwezigheid van zaadcellen. Na de ingreep krijgt u schriftelijke instructies en een potje mee. Het onderzoeksresultaat is alleen betrouwbaar wanneer uw sperma binnen één uur na de lozing in het laboratorium is. U kunt pas stoppen met het gebruik van voorbehoedmiddelen, als er bij het onderzoek van uw sperma geen zaadcellen meer gevonden zijn. 

Een sterilisatie heeft geen invloed op uw seksleven. U kunt geen kinderen meer verwekken, maar u kunt net als voorheen een erectie en een orgasme met zaadlozing krijgen. Bij deze zaadlozing zijn er na sterilisatie echter geen zaadcellen meer in de zaadvloeistof aanwezig. 

Tot slot

Er is een uiterst geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien zodat er opnieuw doorgankelijkheid en daardoor vruchtbaarheid ontstaat. Dit spontane herstel van de vruchtbaarheid treedt in ± 0,03 % van de gevallen op. Sterilisatie bij de man mag dan ook als de meest veilige vorm van anticonceptie worden beschouwd.

Kosten

Neem vooraf contact op of uw zorgverzekering deze ingreep vergoed. Is dit het geval dan ontvangt u een factuur van het ziekenhuis die u inlevert bij uw zorgverzekering. Vergoedt uw zorgverzekering deze ingreep niet dan betaalt u voor de ingreep het bedrag bij de debiteurenadministratie.

Afspraak maken

Afhankelijk van de doorverwijzing van uw huisarts, belt u voor het maken van een afspraak, tijdens kantooruren met de receptie van de chirurgie polikliniek of de urologie polikliniek.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem contact met ons op. 

Contactinformatie afdelingen

Urologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6243
Route 33

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven