Echografie van de nieren en blaas

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om inwendige organen zichtbaar te maken. Een andere naam voor dit onderzoek is ultrageluidonderzoek. Ultrageluid is zo hoog dat het menselijk oor het geluid niet kan horen. De geluidsgolven dringen het lichaam binnen en de inwendige organen kaatsen ze terug. Ze worden opgevangen door een soort microfoon (transducer). De computer zet de opgevangen geluidsgolven om in een beeld. De laborant kan hier een opname van maken. Om een beter beeld te krijgen wordt er eerst gel op de huid aangebracht als geleidingsmiddel.

Voor dit onderzoek is een dieetregel van toepassing, de dieetregel is te vinden onder voorbereidingen.

Zijn er voorbereidingen nodig?

De dag van het onderzoek

Het ultrageluid kan worden gehinderd door lucht en gas waardoor de opnames onduidelijk worden. Om gasvorming tegen te gaan is het daarom noodzakelijk dat u bij aanvang van het onderzoek nuchter bent.

Dit houdt het volgende in:  

  • Heeft u een afspraak ’s ochtends tussen 08:00 en 12:00, dan mag u vanaf 24:00 de avond ervoor niet meer eten en roken.
  • Heeft u een afspraak ’s middags (na 12:00) dan kunt u ’s ochtends een licht ontbijt gebruiken. Een licht ontbijt wil zeggen maximaal 3 sneetjes brood met kaas of zoet beleg (géén eieren dus) en koffie, thee of melk. Vanaf 4 uur voor de afspraaktijd mag u niet meer eten en roken!

Omdat het noodzakelijk is dat u met een volle blaas op de afspraaktijd verschijnt dient u echter wel het volgende schema op te volgen:

  • U drinkt 1 ½ uur van tevoren 4 à 6 glazen water, hierna mag u geen gebruik meer maken van de wc.
  • Is het warm weer? Drinkt u dan 8 bekers water.

Heeft u suikerziekte?

Vertel dit vooraf aan de receptioniste van de afdeling Radiologie. Soms wordt in overleg met uw arts of diabetesverpleegkundige uw insuline en dieet aangepast. Uw afspraak zal dan zo vroeg mogelijk in de ochtend plaatsvinden. Neem uw tabletten of insuline en ontbijt mee. Koffie en thee zijn in het ziekenhuis verkrijgbaar.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

  • U wordt gevraagd om op de onderzoekstafel te gaan liggen. Het te onderzoeken deel van het lichaam dient ontbloot te zijn.
  • Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen.
  • Er wordt een beetje gel op het lichaam aangebracht. Deze gel is om de geluidsgolven over te brengen, zodat de verschillende organen in beeld komen.
  • Vervolgens wordt het te onderzoeken gebied met een transducer gescand. Er worden opnamen gemaakt van datgene wat op het beeldscherm te zien is.

Soms wordt u gevraagd om van houding te veranderen. Als het onderzoek afgelopen is, wordt het lichaamsdeel schoongemaakt met een handdoek. Mocht er wat gel op uw kleding terechtkomen dan is dit geen probleem, de gel is uitwasbaar.

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is niet belastend of pijnlijk. U kunt enige last hebben van een hongergevoel.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De duur van het onderzoek is ongeveer 15-20 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na afloop van het onderzoek wordt er aan u gevraagd om plaats te nemen in de wachtkamer. Er wordt overleg gepleegd met de radioloog of het onderzoek volledig is afgerond. Nadat het onderzoek geheel is afgerond mag u weer eten en drinken.

Wanneer en van wie krijg ik de uitslag?

De radioloog bestudeert de gemaakte foto’s. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelende arts.

Zijn er risico’s/bijwerkingen?

Bij echografie zijn geen bijwerkingen. Echografie maakt gebruik van geluidsgolven in plaats van röntgenstraling. Hierdoor is het onderzoek onschadelijk.

Waarschuwing

Om de wachtlijsten voor diverse radiologie onderzoeken zo kort mogelijk te houden hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn.  Te laat komen kan betekenen dat u dezelfde dag niet meer geholpen kunt worden.

Heeft u nog vragen?

U kunt deze voor het onderzoek aan de laborant stellen.

Opmerkingen, suggesties, klachten

Indien u suggesties heeft voor verbeteringen met betrekking tot het onderzoek horen wij dat graag. Indien u niet tevreden bent over de uitvoering van het onderzoek of onze medewerkers wordt u geadviseerd om zo mogelijk uw bezwaren direct kenbaar te maken aan de betrokken medewerker(s). Suggesties, opmerkingen en klachten kunt u sturen naar het secretariaat van de polikliniek radiologie.

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven