orthoptist

Wilma Jongkind

Ik kijk altijd naar een patiënt in zijn geheel

portretfoto van Wilma Jongkind, orthoptist in het BovenIJ ziekenhuis
portretfoto van Wilma Jongkind, orthoptist in het BovenIJ ziekenhuis
golf
  1. Home
  2. Zorgverleners
  3. Wilma Jongkind

‘Ik ben als orthoptist gespecialiseerd in de samenwerking tussen de ogen. Ik zie bijvoorbeeld patiënten van alle leeftijden met luie ogen, dubbelbeelden, oogkasbreuken en neurologische afwijkingen. Op het moment dat ik vermoed dat er een neurologische of interne oorzaak achter zit, betrek ik de internist, neuroloog of kinderarts erbij. We werken dan samen om de diagnose helemaal rond te krijgen. Ik blijf de patiënt vervolgens in de gaten houden om te controleren of de situatie verbetert.

Mijn specialisatie binnen de orthoptie is objectieve refractie. Vooral kinderen, maar soms ook volwassenen kunnen niet goed aangeven hoe zij zien en of ze iets mankeren aan hun oog. Wij kunnen dit wel. We kunnen precies de maat van het oog meten, en aan de oogbeweging en oogspieren zien wat er aan de hand is. Hierdoor kunnen wij de juiste bril voorschrijven waardoor iemand weer goed gaat zien. Dat is toch geweldig!

In mijn vakgebied is het heel belangrijk om naar een patiënt in zijn geheel te kijken. Op het moment dat ik alleen maar naar de ogen kijk en de rest niet beluister of bekijk, kan ik de verkeerde conclusies trekken. Als iemand bijvoorbeeld zegt ik zie af en toe dubbel, en ik zie de handen trillen, dan zou het ook Parkinson kunnen zijn. Ik probeer dus altijd zoveel mogelijk te objectiveren.

BovenIJ is een heel fijn ziekenhuis om mijn beroep uit te voeren. Door de kleinschalige organisatie zijn er ook korte lijnen. Op het moment dat een neuroloog een vraag heeft weet hij mij meteen te vinden, en andersom ook. Er is altijd ruimte voor overleg. Dat is zo fijn. En het belangrijkste: dit komt onze patiënt ten goede!’

Aandachtsgebieden

Myopie-remming: toename van de min-sterkten door middel van o.a. speciale brillen en oogdruppels

Opleiding en specialisatie

Afgestudeerd orthoptist

Gekoppelde specialismen

Gekoppelde afdelingen

Contact

Orthoptie

  • Telefoonnummer 020-6346282
  • Route 26 - polikliniek Oogheelkunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven