logopedist

Margriet Wijngaarden

Ik zie geen patiënt, ik zie een méns

golf
 1. Home
 2. Zorgverleners
 3. Margriet Wijngaarden

Onze logopedist Margriet Wijngaarden begeleidt volwassenen met onder andere slikstoornissen en de taalstoornis afasie: ‘Ik probeer de familie altijd bij de behandeling te betrekken.’

‘Na een beroerte kan iemand last hebben van afasie. Dit is een taalstoornis waardoor je bijvoorbeeld minder goed kan praten. Het is frustrerend als anderen je niet begrijpen. Als het me lukt om de patiënt wél te begrijpen, is hij vaak erg opgelucht. Dat zijn mooie momenten, waarin ik echt iets kan betekenen. Ik probeer de familie altijd bij de behandeling te betrekken en geef tips en adviezen. Zodat zij voortaan makkelijker met hun naaste kunnen communiceren.

Ook begeleid ik mensen met slikstoornissen. Wanneer iemand niet goed kan slikken of zich vaak verslikt, is er een risico op longontsteking. Samen met de diëtist kijk ik welk eten en drinken de patiënt veilig kan doorslikken. Sommige patiënten kunnen door slikproblemen alleen vloeibaar eten. Het geeft veel voldoening als het ons team lukt om de patiënt weer alles veilig te laten eten en drinken.

Iemand als méns zien, niet alleen als patiënt, dat vind ik belangrijk. Ik ben niet alleen geïnteresseerd in de aandoening, maar ook in de persoon. Wat voor werk doet hij? Hoe ziet het gezin eruit? Welke hobby’s hoopt hij weer te doen? De patiënt geeft aan wat belangrijk is, ik ondersteun hierbij.

Ik heb de cursus preverbale logopedie afgerond. Dit is logopedie voordat het kind is begonnen met praten. Met deze kennis kan ik ouders van baby’s en jonge kinderen met eet- en drinkproblemen begeleiden en adviseren.’

Aandachtsgebieden

 • Afasie
 • Slikstoornissen
 • Eet- en drinkproblemen bij baby’s en jonge kinderen

Opleiding en specialisatie

 • 2013-2015 Master Logopediewetenschap, Universiteit Utrecht
 • 2012-2013 Pre-Master Logopediewetenschap, Universiteit Utrecht
 • 2006-2010 Logopedie, Hanzehogeschool Groningen.

Contact

Logopedie

 • Telefoonnummer 020-634 6157 (Revalidatie & Herstel polikliniek)
 • Route 2 Oost

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven