revalidatiearts

Maaike ten Thije-de Boer

Ik hoop dat al mijn patiënten ook een keer op de ski’s kunnen staan

golf
 1. Home
 2. Zorgverleners
 3. Maaike ten Thije- de Boer

‘Fysiotherapeut, neuroloog, psychiater, chirurg… als geneeskunde student vond ik bijna elk vak leuk. Uiteindelijk koos ik voor revalidatiegeneeskunde. Dit beroep is erg afwisselend en het heeft ook overeenkomsten met andere specialismen.

Veel mensen denken dat een revalidatiearts alleen maar een patiënt op de loopband zet. Dit klopt niet, ik doe zoveel meer. Als iemand moet revalideren, onderzoek ik samen met de patiënt wat er nodig is om weer plezier in het leven te hebben. De ene patiënt vindt het belangrijk dat hij de hond weer kan uitlaten en zelfstandig boodschappen kan doen, de andere wil weer marathons kunnen rennen. Het is een uitdaging om te ontdekken waar de patiënt de kracht vandaan haalt vooruit te gaan.

Begeleiding door een heel team

De patiënt wordt niet alleen begeleid door mij, maar door een heel revalidatieteam, dat bestaat uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en diëtist. Daarnaast is er altijd een psycholoog of maatschappelijk werker betrokken. Want als iemand zich gestrest voelt, of angstig is, lukt de behandeling minder goed.

Als ik patiënten zie opknappen, geeft me dat veel voldoening. Zo was er een meneer die jarenlang 60 uur per week werkte. Hij kreeg een ongeluk, waardoor hij bij ons terechtkwam. In het begin was zijn doel om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. We hebben zijn vrouw en kinderen bij de behandeling betrokken. Langzaam kwam deze patiënt erachter hoe belangrijk zijn rol in het gezin eigenlijk was. Hij heeft me later wel 4 keer bedankt en staat nu anders in het leven.

Mijn eigen grote passie is skiën. Ik hoop dat iedereen die ik behandel uiteindelijk ook een keer op de ski’s kan staan. En ja, dat kan ook als je maar 1 been hebt, of in een rolstoel zit.’

Aandachtsgebieden

 • Hersenletsel
 • MS
 • Chronische pijn (pijn die niet overgaat)
 • PICS na COVID-19
 • Oncologische revalidatie (revalidatie bij kanker)

Opleiding en specialisatie

 • 2015-2016 revalidatiegeneeskunde, Amsterdam UMC
 • 2007-2013 geneeskunde, Vrije Universiteit Amsterdam

Gekoppelde specialismen

Gekoppelde afdelingen

Contact

Revalidatie en Herstel polikliniek

 • Telefoonnummer 020-634 6157
 • Route 70

Door stimulerende oefeningen merkte ik dat ik me beter voelde

Henk heeft zijn positiviteit behouden, wat scheelt in het herstel

Henk Veen (1964) is kunstenaar. Zeven jaar geleden kreeg hij voor het eerst uitvalsverschijnselen door een aandoening van de bloedvaten in zijn hersenen. Vorig jaar, tijdens de coronacrisis, gebeurde het opnieuw.

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven