klinisch geriater

Foka Doorenspleet-Nieborg

De levensverhalen van mijn patiënten vervelen nooit

golf
  1. Home
  2. Zorgverleners
  3. Foka Doorenspleet

Onze klinisch geriater Foka Doorenspleet-Nieborg neemt de tijd om patiënten op hun gemak te stellen: ‘Zo kom ik erachter wat er precies aan de hand is, en hoe ik kan helpen.’

‘Als klinisch geriater zie ik meestal oudere patiënten. Ik vind mijn beroep boeiend, omdat ik de patiënt op verschillende manieren bekijk. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk, sociaal en hoe zelfstandig de patiënt is. Dit heeft allemaal invloed op het functioneren van de patiënt. Kan hij zichzelf bijvoorbeeld nog redden thuis? Ik heb een groot netwerk van hulpverleners in Amsterdam-Noord, waar ik naar kan doorverwijzen.

Ik hoor vaak de levensverhalen van mij patiënten. Die kunnen heel vrolijk zijn, maar sommige mensen hebben ook erg trieste dingen meegemaakt. Deze verhalen vervelen nooit. Soms inspireert een patiënt me ook. Dan heeft iemand heftige dingen meegemaakt, en blijft toch heel positief. Dan denk ik: zo wil ik ook wel 95 jaar worden.

De zorg voor oudere patiënten kan ingewikkeld zijn, omdat ouderen verschillende aandoeningen tegelijk kunnen hebben. Iemand heeft bijvoorbeeld COPD en ook problemen met het geheugen. Ik vind het interessant om erachter te komen hoe ik mijn patiënt verder kan helpen. Van nature ben ik nieuwsgierig, dat helpt. Om te weten wat precies het probleem is, probeer ik het vertrouwen van mijn patiënten te winnen. Ik ben geduldig en neem de tijd, zodat ze zich op hun gemak voelen.

Ik vind mijn werk het leukst, als ik prettig contact heb gehad met de patiënt en mantelzorger en ze tevreden zijn over de zorg. Het is mooi als ik iemand kan helpen zelfstandig te blijven en de patiënt zich goed voelt.’

Aandachtsgebieden

  • Geheugenstoornissen
  • Delier (plotselinge verwardheid)
  • Polyfarmacie (meerdere medicijnen)

Opleiding en specialisatie

  • 1990 artsexamen, Vrije Universiteit, Amsterdam
  • 1995-2000 opleiding klinisch geriater, onderdeel interne geneeskunde in het Lucas ziekenhuis Apeldoorn, onderdeel klinische geriatrie in het Bosch Medicentrum in ’s Hertogenbosch, onderdeel psychogeriatrie in Parnassia Pyscho-Medisch Centrum in Den Haag.

Gekoppelde specialismen

Contact

Geriatrie polikliniek

  • Telefoonnummer 020-634 6253
  • Route 2e etage - zuid

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven