gevestigd ziekenhuisapotheker

dr. Marie-Christine van Buul-Gast

Het fascineert mij nog steeds wat geneesmiddelen kunnen doen

golf
  1. Home
  2. Zorgverleners
  3. dr. Marie-Christine van Buul-Gast

‘Als kind ging ik vaak mee om zalfjes bij de apotheek te halen en moest dan altijd even wachten. Ik vond de sfeer in de apotheek magisch; in schijnbaar serene rust werd er super geconcentreerd gewerkt. Toen al raakte ik geïnteresseerd in de farmacie, en later ben ik dit ook gaan studeren. Inmiddels ben ik alweer een aantal jaar gevestigd ziekenhuisapotheker en verzorg ik samen met mijn collega’s de medicatie voor patiënten van ons ziekenhuis.

Een ziekenhuisapotheker werkt veel achter de schermen. Veelal ongezien zorgen wij ervoor dat de juiste medicatie bij de juiste patiënt, op de juiste plek en tijd aanwezig is. Het is fijn om zo’n solide basis te kunnen verzorgen. 
Maar ook vóór de schermen heb ik een prachtig vak! Ik ondersteun verpleegkundigen met hun praktische vragen over medicatie. En ik heb veel overleg met artsen, om tot een optimale therapie voor een patiënt te komen. Soms moet er dan nieuwe medicatie worden gestart, maar het komt ook voor dat ik adviseer medicatie te stoppen, omdat het niet meer zinvol is. Dat laatste vind ik natuurlijk het leukst, want het betekent dat de patiënt veel minder pillen moet slikken. 
Na al die jaren fascineert het me nog steeds wat geneesmiddelen met je lichaam kunnen doen. Dat je met een klein tabletje zo’n groot effect in het lichaam kan zien, dat is heel bijzonder.
Het BovenIJ is een klein ziekenhuis waar iedereen elkaar kent. Iedereen weet mij te vinden, en ik weet ook precies bij wie ik moet zijn. Dat is fijn; doordat je elkaar goed kent, kan je snel schakelen. Dat maakt het werken bij BovenIJ extra leuk!’ 
Aandachtsgebieden
  • Bereidingen
  • Oncologie
  • Automatisering
Opleiding en specialisatie 
  • 1996 – 2002 Studie Farmaceutische Wetenschappen, Utrecht
  • 2003 – 2009 Promotieonderzoek “Clinical Proteomics in Breast Cancer”, Slotervaartziekenhuis / Nederlands Kanker Instituut, promotiedatum 12-02-2009
  • 2010 – 2014 Opleiding tot ziekenhuisapotheker.

 

Gekoppelde specialismen

Gekoppelde afdelingen


Het zijn ondertussen allemaal bekenden voor me, daar op de Dagbehandeling

Jan bleek een vorm van beenmergkanker te hebben

Jan (1945) was met de camper op vakantie toen zijn rugklachten opeens ernstig verslechterden. ‘Ik kon ineens amper lopen. Mijn vrouw stuurde me naar de huisarts.’ Hij moest meteen naar het ziekenhuis en bleek een vorm van beenmergkanker te hebben. Hij moest aan de chemo.

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven