ergotherapeut

Diana Brouwer

De patiënt heeft de regie over de behandeling

Portretfoto van Diana Brouwer, ergotherapeut in het BovenIJ ziekenhuis
Portretfoto van Diana Brouwer, ergotherapeut in het BovenIJ ziekenhuis
golf
 1. Home
 2. Zorgverleners
 3. Diana Brouwer

Geduld en duidelijke uitleg, dat zijn belangrijke eigenschappen die onze ergotherapeut Diana Brouwer heeft: ‘Daardoor begrijpen sommige patiënten beter wat er met hen aan de hand is en hoe ze verder hun doelen kunnen behalen.’

‘Mijn hele familie werkt in het onderwijs. Het ging thuis altijd over school, ook tijdens vakanties. Maar ik wilde graag iets anders doen. Ik begon aan de opleiding tot verpleegkundige en wilde misschien het leger in. Een docent zei dat ik zo creatief was in mensen zelf dingen laten doen, dat zij mij adviseerde om ergotherapie te gaan studeren. Zij had gelijk: dit werk past bij mij!

Als ergotherapeut help ik mensen met lichamelijke beperkingen weer de dagelijkse activiteiten te doen. Iemand met Parkinson kan bijvoorbeeld moeite hebben met stofzuigen of naar zijn werk te reizen of iemand met hersenletsel vindt het een uitdaging om boodschappen te onthouden. We kijken eerst of de patiënt dit opnieuw kan aanleren. Lukt dit niet, dan kijken we op welke manier het wél gaat. Soms met een hulpmiddel.

De patiënt heeft de regie in de behandeling: hij bepaalt de doelen voor de revalidatie en wij als revalidatieteam ondersteunen en geven training om deze doelen waar mogelijk ondanks eventuele beperkingen te kunnen behalen. Die samenwerking als team vind ik net als de samenwerking met verpleging en specialisten heel belangrijk. Samen training, uitleg en adviezen geven, dat is door de korte lijnen ook de kracht van het BovenIJ ziekenhuis, denk ik. Soms begrijpen patiënten door uitleg beter wat er met hen aan de hand is, waardoor er ruimte komt om het op een ander manier te proberen.

Het mooiste is als iemand mijn adviezen toepast en zelf ook dingen bedenkt die helpen. Zo was er een mevrouw die pauzes moest nemen tussendoor het stofzuigen. We bespraken om een wekker te zetten hiervoor. Zij bedacht toen zelf om fijne muziek op te zetten en na elke 2 liedjes te pauzeren. Super goed, dat was haar manier! Ik begeleid naast mijn werk in het ziekenhuis ook af en toe ergotherapiestudenten bij het afstudeeronderzoek. Het begeleiden van patiënten en studenten is een mooie combinatie.’

Aandachtsgebieden

 • MS
 • Parkinson
 • NAH (niet aangeboren hersenletsel)
 • Chronische pijn (pijn die niet meer overgaat)
 • Licht traumatisch hersenletsel
 • Long-covid
 • Visuele problematiek

Opleiding en specialisatie

1994-1998        HBO-Ergotherapie, Hogeschool Heerlen

2002-2004        Academy for European Masters Degree Study in Occupational Therapy

2008-2009        Diploma HBO-docent, VU

Contact

Ergotherapie

 • Openingstijden maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00
 • Telefoonnummer 020-634 6157 (Revalidatie & Herstel polikliniek)
 • Route 70

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven