Afdeling

Sedatie polikliniek

golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Sedatie polikliniek

Binnenkort komt u naar het BovenIJ ziekenhuis voor een onderzoek of een behandeling. Uw arts heeft met u besproken dat u tijdens dit onderzoek sedatie krijgt. U wordt dan in slaap gebracht.

Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn. Dit gebeurt door middel van toediening van geneesmiddelen via een infuusnaald. Sedatie zorgt er in het algemeen voor dat u een onplezierig onderzoek of behandeling niet bewust meemaakt. Pijnstillers worden gegeven om de pijnlijke momenten van het onderzoek te onderdrukken. Sedatie is géén narcose.

Effecten van sedatie

Het toedienen van sedatie heeft de volgende effecten op het lichaam:

  • Het verminderen van het bewustzijn: u valt diep in slaap en maakt het onderzoek of de behandeling daardoor niet bewust mee.
  • Het onderdrukken van de pijnprikkel: u voelt minder of geen pijn.
  • Uw eigen reflexen blijven intact: omdat u in principe wekbaar blijft en niet onder narcose bent, behoudt u belangrijke reflexen als vrij kunnen ademhalen en slikken.

Gesprek met de sedatie praktijk specialist

Voor een onderzoek of behandeling waarbij sedatie gegeven wordt, heeft u een voorbereidend gesprek met een sedatie praktijk specialist. Die vertelt u meer over de sedatie. De sedatie praktijk specialist is speciaal daarvoor is opgeleid. Zij werken nauw samen met de anesthesiologen en behandelend specialisten.

Gezondheidsvragenlijst

Ter voorbereiding op het gesprek met de sedatie praktijk specialist vragen wij u digitaal een gezondheidsvragenlijst in te vullen. De sedatie praktijk specialist neemt tijdens het voorbereidend gesprek de ingevulde vragenlijst met u door. 

Waarom sedatie?

Door sedatie heeft u tijdens het onderzoek minder last van spanning. U voelt zich rustiger en ervaart minder ongemak van het onderzoek. U slaapt meestal tijdens het hele onderzoek of behandeling. Sommige patiënten worden tussendoor een beetje wakker, maar u heeft dan geen pijn. Meestal bent u na een half uur weer goed wakker.

Let op! U krijgt alleen sedatie als:

  • U eerst een voorbereidingsgesprek met een sedatie praktijk specialist heeft gehad.
  • U nuchter naar het onderzoek komt. 
  • U iemand bij zich heeft die u naar huis begeleidt.

Het nuchter zijn houdt in

Belangrijk! De sedatie kan alleen plaatsvinden als u de uren ervoor nuchter bent gebleven. Dit is zeer belangrijk om te voorkomen dat tijdens de sedatie, inhoud van uw maag via uw slokdarm in de luchtpijp en zo in uw longen terecht komt.

  • U mag tot zes uur voor de sedatie gewoon eten en drinken, daarna mag u tot twee uur voor de sedatie alleen nog helder drinken (water, vloeistoffen zonder prik, thee of koffie zonder melk).
  • Heeft uw specialist aangegeven dat u langere tijd van tevoren niet mag eten en drinken? Houdt u zich dan aan die afspraak.

Let op! Heeft u kort voor de sedatie toch gegeten of gedronken? Geef het aan bij de verpleegkundige of de sedatie praktijk specialist. Het kan zijn dat voor uw eigen veiligheid de sedatie niet doorgaat.

Regel begeleiding

We kunnen u alleen sedatie geven als u na het onderzoek onder begeleiding naar huis kunt. Zorg daarom dat iemand met u meekomt naar het ziekenhuis. Of regel dat we iemand kunnen bellen om u na het onderzoek te komen ophalen.

Zie ook

 

Contact

Uw afspraak

Uw huisarts of uw arts verwijst u door naar onze polikliniek. Daarna bellen wij u om een afspraak te maken. U wordt binnen drie werkdagen gebeld.

Vragen over uw afspraak?

Informatie over uw afspraak kunt u vinden in het patiëntenportaal Mijn BovenIJ. Ook kunt u een vraag stellen via de BeterDichtbij app.

Inschrijven

Komt u voor het eerst in het BovenIJ? Schrijft u zich dan in bij de afdeling Opname- en inschrijfbureau (route 57).

Gegevens aanpassen

Bent u verhuisd of heeft u een andere huisarts of apotheek? U kunt zelf uw gegevens aanpassen in Mijn BovenIJ

Afspraak afzeggen

Kunt u toch niet naar uw afspraak komen? Laat het ons zo snel mogelijk weten, dit kan via de BeterDichtbij app.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6287
  • Route 32

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Binnenkort ondergaat uw kind een operatie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij die operatie is een vorm van anesthesie (narcose of verdoving) nodig. Op de kinderafdeling bereiden we de operatie samen met u en uw kind voor. In deze folder staat omschreven wat u kunt verwachten.

Lees meer

Als u pijnstilling nodig heeft kunt u in ons ziekenhuis kiezen voor een ruggenprik (epidurale anesthesie). De ruggenprik geeft de beste pijnstilling bij een bevalling. U bent helder tijdens de bevalling, en de baby heeft er geen last van.

Lees meer

Bij een keizersnede zijn 2 soorten verdoving mogelijk: narcose en een ruggenprik. Hierdoor voelt u geen pijn tijdens de operatie.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven