Afdeling

Orthopedie polikliniek

golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Orthopedie polikliniek

De orthopedie polikliniek behandelt mensen met problemen aan de botten, gewrichten, spieren, pezen en (enkel)banden. U kunt hier terecht voor een afspraak met uw arts, behandelingen en onze speciale spreekuren.

Speciale spreekuren

Sommige orthopedische aandoeningen komen vaak voor. Om u daarbij sneller te kunnen helpen, hebben wij speciale spreekuren. We plannen een afspraak met de arts en het onderzoek zoveel mogelijk op een dag.

Schouderspreekuur

Het schouderspreekuur vindt 1 keer per week plaats op de polikliniek. U kunt hier terecht met klachten aan de schouder. Als het nodig is, maken we een echo om de schouder beter te onderzoeken. Deze kan vaak nog dezelfde dag gemaakt worden. U krijgt dan meteen de uitslag van uw arts.

Osteoporose spreekuur met DEXA scan

Na een botbreuk kan uw orthopeed u doorverwijzen naar dit spreekuur. De gespecialiseerde verpleegkundige osteoporosezorg verwijst u hier direct door voor aanvullend onderzoek. Dit kan gaan om een DEXA scan, waarbij een kleine hoeveelheid röntgenstraling de botdichtheid meet, of een bloedonderzoek. Na afloop hoort u direct de uitslagen van de gespecialiseerde verpleegkundige osteoporosezorg. Bij osteoporose krijgt u medicatie. Ook krijgt u adviezen om osteoporose tegen te gaan. U komt na ongeveer 8 weken terug op de polikliniek. We bespreken dan hoe het gaat en doen opnieuw onderzoek. 

Voet- en enkelspreekuur

Voor alle voet- en enkelproblematiek kunt u iedere woensdag terecht bij dit spreekuur. U krijgt meteen een röntgenonderzoek van uw voet of enkel gevolgd door de uitslag. Als dit nodig is, wordt een operatie gepland. Heeft u steunzolen of aangepaste schoenen nodig? Er is een orthopedisch schoenmaker aanwezig om dit meteen bij u aan te meten. 

Contact

Uw afspraak

Uw huisarts of uw arts verwijst u door naar onze polikliniek. Daarna bellen wij u om een afspraak te maken. U wordt binnen drie werkdagen gebeld.

Vragen over uw afspraak?

Informatie over uw afspraak kunt u vinden in het patiëntenportaal Mijn BovenIJ. Ook kunt u een vraag stellen via de BeterDichtbij app.

Inschrijven

Komt u voor het eerst in het BovenIJ? Schrijft u zich dan in bij de afdeling Opname- en inschrijfbureau (route 57).

Gegevens aanpassen

Bent u verhuisd of heeft u een andere huisarts of apotheek? U kunt zelf uw gegevens aanpassen in Mijn BovenIJ

Afspraak afzeggen

Kunt u toch niet naar uw afspraak komen? Laat het ons zo snel mogelijk weten, dit kan via de BeterDichtbij app.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6556
  • Route 20

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Bij een versleten heup is het kraakbeen van uw heupgewricht voor een groot deel verdwenen. Dat geeft pijnklachten in de lies en het bovenbeen. Een heupprothese kan veel verlichting geven. In het BovenIJ ziekenhuis kunnen we deze operatie op twee manieren uitvoeren, namelijk via de voorkant of achterkant van uw bovenbeen. U bent 1 dag opgenomen in het ziekenhuis.

Lees meer

De bovenkant van uw kniegewricht heeft kraakbeen. Bij het ouder worden of door beschadigingen vermindert de kwaliteit en de dikte van het kraakbeen. Men spreekt dan van slijtage. Uw knie kan zo versleten zijn dat u een nieuwe knie (kunstknie) nodig hebt. Tijdens een knieoperatie vervangen de artsen van BovenIJ ziekenhuis het versleten kniegewricht door een kunstgewricht, een zogenaamde prothese.

Lees meer

Een afwijking van de voet kan komen door een scheefstand van de grote teen of een stijve pijnlijke grote teen. Een operatie in het BovenIJ ziekenhuis kan dit corrigeren. Hierdoor vermindert de pijn.

Lees meer

In het BovenIJ ziekenhuis helpen we patiënten die last van hun schouder hebben. Een team van ervaren orthopeden staat voor u klaar om de klachten te verhelpen. Wij doen verschillende operaties aan de schouder.

Lees meer

De voorste kruisband kan scheuren bij het sporten of door een ongeluk. Hierdoor wordt uw knie instabiel. Als fysiotherapie niet helpt, kunnen we in het BovenIJ ziekenhuis een nieuwe kruisband plaatsen. Dit noemen we een voorste kruisbandoperatie.

Lees meer

In de knie zit aan de binnen- en aan de buitenzijde een meniscus. Beschadigingen aan een meniscus komen veel voor, er zit dan een kleine of grote scheur in.

Lees meer

Wat is een arthroscopie? Een arthroscopie is een kijkoperatie waarbij de arts met een arthroscoop uw gewricht van binnen bekijkt.

Lees meer

Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Het is een tekort aan kalk in het bot. Hierdoor wordt het bot poreuzer, minder sterk en kan het makkelijker breken

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Veelgestelde vragen

Medische zorg

Als de wond droog is, kunt u 2 dagen na de operatie weer douchen. Een bad nemen mag 3 dagen na het verwijderen van de hechtingen. Gebruik de eerste 2 maanden geen crème of bodylotion rond het wondgebied.

Bespreek dit met uw arts, de orthopedisch verpleegkundige of physician assistant. Fiets in het begin zonder grote kracht of inspanning. U mag autorijden als u genoeg controle heeft over uw geopereerde lichaamsdeel en geen hulpmiddel meer nodig heeft bij het lopen. Check ook altijd de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.

Het is heel normaal dat uw onderbeen en/of enkel wat dikker wordt. Dit wordt langzaam minder in de eerste weken na de operatie. Het helpt als u regelmatig uw been hoog legt en uw kuitspieren aanspant. De zwelling is meestal het grootst aan het einde van de dag.

De wond moet schoon en droog blijven. De huid rondom de hechtingen kan er wat rood of geïrriteerd uitzien. Soms is de huid een beetje gezwollen. Als de hechtingen opgelost of verwijderd zijn, zal deze roodheid langzaam minder worden. Als het de huid rondom erg gezwollen is, rood wordt, warm aanvoelt of als er vocht uit komt, is het verstandig om te overleggen met uw behandelend arts, de orthopedisch verpleegkundige of physician assistant.

Dit verschilt per patiënt. Vraag uw behandelend arts, de orthopedisch verpleegkundige of physician assistant wanneer u weer aan het werk kan.

Na de operatie voel ik mij zoveel fitter en kan ik haast alles weer.

Marten (71) vertelt over zijn knieoperatie

Vroeger maakte hij trektochten in de Pyreneeën, zat hij op softbal en liep hij hard. Door jarenlange knieklachten kon Marten (71) dit echter niet meer. Hij had zich hier al bij neergelegd toen er gelukkig toch een oplossing kwam: een nieuwe knie. Na een vrij eenvoudige ingreep kon hij zijn activiteiten al snel weer hervatten.

Lees de hele ervaring

Direct contact met uw eigen zorgverlener

Heeft u een medische vraag? App dan direct met uw eigen arts of zorgverlener. Voor iedere vraag die u wilt stellen, op ieder moment van de dag via uw mobiele telefoon of computer. 

Bekijk de BeterDichtbij app

  • Hallo Nina, hoe gaat het deze week met u?

    Mevr. Jansen
  • Dag mevr. Jansen, het gaat goed. Ik voel mij een stuk beter. Bedankt!

    Nina
  • Fijn om te horen, als u nog vragen heeft stel ze gerust.

    Mevr. Jansen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven