Afdeling

Longgeneeskunde polikliniek

Ik probeer écht contact te maken, zodat de patiënt zich gehoord voelt

Jan Willem Kroon
longarts
golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Longgeneeskunde polikliniek

Op de longgeneeskunde polikliniek behandelen we mensen met aandoeningen aan longen, luchtwegen en borstkas. U kunt hier terecht voor een afspraak met uw arts en voor behandelingen.

Spreekuur longverpleegkundige

Een chronische longziekte als COPD of astma heeft veel invloed op uw leven. De longverpleegkundige helpt u hierbij en werkt nauw samen met de longarts en andere zorgverleners.

De longverpleegkundige leert u om rekening te houden met uw aandoening en om te gaan met uw medicatie. De longverpleegkundige houdt elke werkdag spreekuur.

E-Health

Omdat wij zorg op maat belangrijk vinden, werken we ook met de app Thuismeten. Met dit programma op uw telefoon of computer kunt u gemakkelijk gegevens bijhouden en deze doorgeven aan de longverpleegkundige. Wij kunnen u zo op afstand begeleiden en u hoeft niet meer zo vaak naar het ziekenhuis te komen. Ook hopen we hiermee longaanvallen tijdig te herkennen. We kunnen dan eerder een behandeling starten als dit nodig is.

Thuismeten

Rook-stop-poli

Wilt u stoppen met roken? BovenIJ ziekenhuis helpt u hier graag bij. Een team van experts van de speciale rook-stop-polikliniek weet hoe u van uw tabaksverslaving af komt. Het team dat u helpt bestaat uit longartsen en longverpleegkundigen. Dit team is expert in tabaksverslavingsproblemen en begeleid u tijdens het traject van stoppen met roken. Het belangrijkste bij stoppen met roken is uw eigen inzet. U wordt niet zomaar ex-roker.  U maakt keuzes die uw manier van leven veranderen. Zo krijgt u uiteindelijk een rookvrij leven.

Rook-stop-polikliniek

Longfunctieafdeling

Op de longfunctieafdeling onderzoeken we hoe uw longen werken. De longfunctieassistenten meten hier de inhoud, weerstand en gevoeligheid van uw longen. Meestal verwijst de longarts u door naar deze afdeling. 

Longfunctieafdeling

 

Contact

Uw afspraak

Uw huisarts of uw arts verwijst u door naar onze polikliniek. Daarna bellen wij u om een afspraak te maken. U wordt binnen drie werkdagen gebeld.

Vragen over uw afspraak?

Informatie over uw afspraak kunt u vinden in het patiëntenportaal Mijn BovenIJ. Ook kunt u een vraag stellen via de BeterDichtbij app.

Inschrijven

Komt u voor het eerst in het BovenIJ? Schrijft u zich dan in bij de afdeling Opname- en inschrijfbureau (route 57).

Gegevens aanpassen

Bent u verhuisd of heeft u een andere huisarts of apotheek? U kunt zelf uw gegevens aanpassen in Mijn BovenIJ

Afspraak afzeggen

Kunt u toch niet naar uw afspraak komen? Laat het ons zo snel mogelijk weten, dit kan via de BeterDichtbij app.

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6292
  • Route 46

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Bij de longziekte COPD heeft u moeite met ademen. Dit komt doordat uw longen beschadigd zijn. COPD komt meestal door veel roken.

Lees meer

Astma is een ontsteking van de kleine luchtwegen. Deze ontsteking is chronisch. Dit betekent dat het niet meer weggaat. Door de ontsteking worden de luchtwegen smaller en sneller geprikkeld. Hierdoor is ademhalen moeilijker.

Lees meer

Bij een longontsteking zijn uw longblaasjes en het omliggende longweefsel ontstoken. In het BovenIJ ziekenhuis kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van een longontsteking.

Lees meer

Bij longkanker zit er een tumor in de longen. Deze tumor kan dichtbij de luchtpijp zijn, of dieper in de longen. U kunt in het BovenIJ ziekenhuis terecht voor onderzoek en behandeling van longkanker.

Lees meer

Bij de aandoening slaapapneu vallen tijdens de slaap de bovenste luchtwegen dicht door spierverslapping. Hierdoor stopt u tijdelijk met ademen. Gebrek aan zuurstof zorgt voor een reflex die u helemaal of gedeeltelijk wakker maakt.

Lees meer

Bij een bronchoscopie bekijken we uw longen met een bronchoscoop. Dit is een dunne slang waarmee we de longen in beeld kunnen krijgen.

Lees meer

COPD is niet te genezen. Wel biedt BovenIJ hulp bij stoppen met roken. U wordt door een speciaal team begeleid.

Lees meer

Astma is niet te genezen, maar er valt wel goed mee te leven. Wij ondersteunen u hierbij in het BovenIJ.

Lees meer

U kunt in het BovenIJ ziekenhuis terecht om te onderzoeken of u longkanker heeft. Een sneldiagnostiek-traject zorgt ervoor dat patiënten met een afwijking op de longfoto snel duidelijkheid krijgen.

Lees meer

Een pleurapunctie is een onderzoek waarbij er vocht wordt weggehaald. Dit vocht bevindt zich tussen het borst- en longvlies. Via een naald haalt de longarts een hoeveelheid vocht weg. Het vocht kan eventueel voor verder onderzoek worden opgestuurd naar het laboratorium.

Lees meer

Borstvlieskanker is een tumor afkomstig uit het borstvlies. Borstvlieskanker is een vrij zeldzame ziekte. In het BovenIJ ziekenhuis kunt u terecht voor behandeling van borstvlieskanker.

Lees meer

Sarcoïdose is een zeldzame ziekte van het afweersysteem waarbij ontstekingen ontstaan. Bij zo’n ontsteking hopen witte bloedcellen zich op. Deze ophopingen heten granulomen. Negen van de tien mensen met sarcoïdose hebben er last van in de longen. Het longweefsel kan dan langzaam vol raken met littekens. Dit zorgt na verloop van tijd voor beschadiging van de longen.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Ik heb meer lucht en ben vrolijker dan vroeger

Maria, patiënt longgeneeskunde

Maria (30) was ruim 15 jaar verslaafd aan roken. Na behandeling op de rook-stop-poli van het BovenIJ ziekenhuis is het haar gelukt om te stoppen: ‘Ik heb meer lucht en ben vrolijker dan vroeger.’

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven