Afdeling

Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL)

golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL)

In het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) in het BovenIJ onderzoeken we bloed, urine en andere lichaamsvochten. Dat gebeurt op aanvraag van artsen, huisartsen en verloskundigen. Deze onderzoeken helpen om de oorzaak van uw klachten te bepalen en om te zien of een behandeling effect heeft.

Waarom laboratoriumonderzoek?

Laboratoriumonderzoek speelt een belangrijke rol om te zien wat er met u aan de hand is. Bij lichamelijke klachten wil uw arts weten waar die door veroorzaakt worden. Of uw arts wil bij een lopende behandeling weten of deze succes heeft. En hoe het eventueel verder moet met uw behandeling. Een onderzoek kan ook dienen om in te schatten of u risico loopt om een bepaalde ziekte te krijgen. Wanneer dit uit het onderzoek blijkt, kunnen we maatregelen nemen om dit te voorkomen.

Wat onderzoeken we?

In het menselijk lichaam zijn vele (chemische) stoffen aanwezig. Bij goede gezondheid zijn deze in de juiste hoeveelheden en verhoudingen aanwezig. Bij ziekte is er soms te veel van iets, of juist te weinig. Zo kan het bloed van suikerpatiënten te veel suiker bevatten. En bij bloedarmoede zijn er te weinig rode bloedcellen.

Het grootste gedeelte van onze onderzoeken vindt plaats met bloed. Daarnaast onderzoeken we materialen als urine, ontlasting, zweet, ruggenmergvocht, sperma en vocht verkregen uit puncties in lichaamsholten of gewrichten.

Gericht onderzoek 

Er zijn honderden verschillende onderzoeken mogelijk in het laboratorium. Bij de meeste ziekten is dit slechts te zien aan 1 of enkele van deze onderzoeken. Bij sommige ziekten is het onderzoek zelfs zonder afwijkingen. We moeten onderzoek dus gericht uitvoeren. Uw arts beslist, eventueel na overleg met de klinisch chemicus, welke van de vele mogelijke onderzoeken nodig zijn.

Uitslagen of afspraak verzetten

Voor uitslagen of vragen over het verzetten of maken van een afspraak, neem contact op met uw polikliniek.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020 634 6346
  • Route 55

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Bloed is het meest bekende menselijk materiaal voor onderzoek. Bloedonderzoek kan helpen om de oorzaak van uw klachten vinden. Bij een bloedonderzoek nemen we een of meerdere buisjes bloed af uit een ader, meestal in uw arm. In het laboratorium doen we verschillende onderzoeken. Uw arts vraagt deze aan.

Lees meer

De samenstelling van urine kan ons iets leren over het functioneren van de nieren en over de samenstelling van het bloedplasma. Op verzoek van uw arts wordt een urineonderzoek uitgevoerd.

Lees meer

Ontlasting kan worden onderzocht om de spijsvertering te controleren of om bloedingen in de darmen op te sporen. Het is normaal dat er in ontlasting bacteriën zitten, maar er wordt regelmatig gezocht naar bacteriën die meestal niet in de ontlasting voor mogen komen. Ook wordt soms naar parasieten gezocht.

Lees meer

Na een sterilisatie of hersteloperatie van de zaadleiders kan onderzoek van het sperma nodig zijn. Uw arts verwijst u door voor dit onderzoek in het laboratorium van het BovenIJ.

Lees meer

In het Klinisch Chemisch Laboratorium onderzoeken we vele soorten vocht uit het lichaam. Bijvoorbeeld vocht uit de knie, buik of long.

Lees meer

Hersen- of ruggenmergvocht bevindt zich, zoals de naam al zegt, in de hersenen en in het ruggenmerg.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken
Die man met de korte broek onder zijn witte jas

Scott, 35 jaar

Scott is ruim zes jaar klinisch chemisch analist in het BovenIJ en staat op het punt te starten in een nieuwe functie, die van kwaliteitsadviseur bij het KCL (Klinisch Chemisch Lab). Hij heeft zin in die nieuwe uitdaging, maar plezier in zijn werk had hij al. “Omdat ik het gevoel heb dat ik goed ben in wat ik doe. En de variatie in ons werk is groot. We zijn allemaal allrounders, worden op alle verschillende taken ingezet, iedere dag is anders.” 

Lees meer

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven