Afdeling

Kinderfysiotherapie

Als ik oefeningen met de kinderen doe, vind ik het belangrijk dat ze er lol in hebben

Portretfoto van Floor Brouwer, fysiotherapie in het BovenIJ ziekenhuis
Floor Brouwer
kinderfysiotherapeut
golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Kinderfysiotherapie

In het BovenIJ bieden we fysiotherapie speciaal gericht op kinderen en hun motorische ontwikkeling. Deze ontwikkeling gaat over hoe een kind leert bewegen. De kinderfysiotherapeut weet veel over ziektes en aandoeningen die bij kinderen kunnen zorgen voor problemen met de motorische ontwikkeling.

Kinderfysiotherapeut

De kinderfysiotherapeut onderzoekt en behandelt kinderen van 0 tot 18 jaar. De kinderfysiotherapeut kijkt tijdens een afspraak naar de ontwikkeling van de motoriek. De kindfysiotherapeut voert hiervoor gesprekken met u en uw kind en kijkt goed naar hoe uw kind beweegt. Daarnaast doet de kinderfysiotherapeut lichamelijk onderzoek en neemt  motorische testen af.  

Kinderfysiotherapie bij opname in het ziekenhuis

De kinderarts kan de kinderfysiotherapeut vragen om mee te kijken naar een kind dat in het ziekenhuis ligt. Dit kan voorkomen op de kinderafdelingen en in ons Moeder Kind Centrum. De meest voorkomende redenen om dit te doen zijn:

  • pre- en dysmaturiteit;
  • onrustige baby’s;
  • vertraagde en/of afwijkende motorische ontwikkeling;
  • acute en chronische longaandoeningen;
  • behoefte aan activering bij langdurig in bed liggen.

Kinderfysiotherapie op de polikliniek

Uw kind kan met verschillende hulpvragen worden doorverwezen naar de polikliniek voor kinderfysiotherapie. Afhankelijk van de hulpvraag doen we onderzoek naar de ontwikkeling, mobiliteit, spierspanning, kracht, coördinatie, conditie of ademhaling. Als dit nodig is, vindt er behandeling plaats op de polikliniek. De kinderfysiotherapeut kan ook doorverwijzen naar een hulpverlener buiten het ziekenhuis.

Ook werkt de kinderfysiotherapeut samen met de kinderarts en kinderverpleegkundige tijdens het zuigelingenspreekuur op de zuigelingen polikliniek. Dit spreekuur is voor baby’s met een slechte start of voor pre- en dysmatuur geboren baby’s.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6157 (Revalidatie en Herstel polikliniek)
  • Route 70

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Deze folder geeft informatie over de behandeling van obstretische plexus brachialis laesie (OPBL), ofwel een Erbse parese. De informatie is bedoeld als aanvulling op het gesprek dat u met de arts heeft gehad. Uw situatie kan anders zijn dan hier beschreven.

Lees meer

Uw kind heeft een gebroken sleutelbeen (clavicula). De behandeling bij grotere kinderen is het dragen van een sling. Dit is een soort mitella. Voor een goed herstel bij baby's is het belangrijk dat u voorzichtig bent in de verzorging en hantering van uw baby.

Lees meer

Ademhalen doen we vanzelf, daar hoeven we niet over na te denken. We ademen zuurstof in en koolzuur uit. De ademhaling past zich aan bij wat we doen; een rustige ademhaling bij het slapen en een snellere ademhaling bij inspanning, zoals bij sporten. Bij angst en spanning raakt je ademhaling van slag, vaak zonder dat je het zelf beseft. Lees er meer over in deze folder

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven