Specialisme

Intensive Care geneeskunde

Het begeleiden van patiënt en familie samen met het hele IC team vind ik een hele waardevolle taak

portretfoto van Naomi Verstoep, anesthesioloog-pijnbestrijder in het BovenIJ ziekenhuis
Naomi Verstoep
anesthesioloog-intensivist
golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Intensive Care geneeskunde

Intensive Care geneeskunde behandelt patiënten die intensieve zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld bij ernstige infecties zoals een bloedvergiftiging of longontsteking. Soms kan dit ook nodig zijn bij een longaanval, hartaanval of na een grote operatie.

Behandeling

Op een intensive care worden belangrijke lichaamsfuncties zoals bloeddruk, hartslag, ademhaling en temperatuur voortdurend gemonitord. Soms neemt een apparaat zelfs tijdelijk een lichaamsfunctie over. Bijvoorbeeld de ademhaling met een beademingsmachine of de nierfunctie met een dialyseapparaat. IC-verpleegkundigen zijn speciaal opgeleid om met al deze apparaten te kunnen werken.

Omdat de situatie elke minuut of elk uur weer kan veranderen houden de arts en verpleegkundigen u 24 uur per dag in de gaten. Dagelijks wordt elke patiënt volledig onderzocht. Alle lichaamsfuncties worden meerdere malen gecontroleerd en er vindt uitgebreid bloedonderzoek plaats. 

Artsen op de IC

De arts op de intensive care is een intensivist. Deze coördineert de zorg op de intensive care en heeft regelmatig overleg met andere specialisten, zoals bijvoorbeeld de longarts, chirurg of psychiater. Voor onze cardiologie patiënten zijn de cardiologen verantwoordelijk voor de medische zorg.

Afdeling Intensive Care/ Cardio Care (ICCC)

Onze patiënten liggen op de afdeling Intensive Care/ Cardio Care (ICCC). De verpleegkundigen op deze  afdeling zijn hier speciaal voor opgeleid. 

Vervolg

Wanneer de behandeling slaagt en u geen intensieve zorg meer nodig heeft, plaatsen wij u over naar een verpleegafdeling. Daar kunt u verder herstellen.

Soms zijn er geen behandelopties meer voor u of uw familielid zijn. Er is dan veel aandacht voor de begeleiding van patiënt en familie. We proberen elk afscheid zo waardig mogelijk te maken voor iedereen. 

Samenwerking

We werken nauw samen met andere ziekenhuizen, zoals het OLVG ziekenhuis, locatie West en Oost, het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het Amsterdam UMC. Artsen overleggen met elkaar en als het nodig is kan een patiënt worden overgeplaatst.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6413
  • Route 1e etage

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Beroerte is de gewone naam voor Cerebro Vasculair Accident (CVA). Een Cerebro Vasculair Accident is, letterlijk vertaald, een probleem met de bloedvaten in de hersenen. Onder deze verzamelnaam vallen verschillende aandoeningen.

Lees meer

Beademing kan nodig zijn bij patiënten op de intensive care. Bijvoorbeeld bij een ernstige verzwakking door een infectie of zware longontsteking. Ook komt het voor dat een patiënt langer moet bijkomen van een operatie aan de beademingsmachine.

Lees meer

Door ziekte kan de functie van de nieren soms verslechteren waardoor zij niet meer optimaal werken. Het starten van nierfunctie vervangende therapie zal dan noodzakelijk worden.

Lees meer

Bij een hartinfarct raakt een bloedvat van het hart plotseling afgesloten. Meestal komt dit door een bloedstolsel waardoor er geen bloed meer stroom naar dat deel van het hart. Hierdoor ontstaat schade aan de hartspier.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven