Afdeling

Fysiotherapie

golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Fysiotherapie

Fysiotherapie kan lichamelijke klachten voorkomen, verminderen of verhelpen. De fysiotherapeuten in het BovenIJ zijn expert in gezond bewegen, houding en het verbeteren van lichamelijk functioneren.

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut is gespecialiseerd in houding en bewegen. Fysiotherapeuten worden ingeschakeld door de artsen uit het ziekenhuis. De fysiotherapeuten van het BovenIJ verzorgen de behandeling vóór, tijdens of na de opname in het ziekenhuis.

Behandeling

U kunt belemmerd zijn in uw functioneren door problemen in uw spieren, banden of gewrichten. Of door het minder functioneren van organen als uw hart en bloedvaten, longen of het zenuwstelsel. Deze klachten kunnen ontstaan door ouder worden of als gevolg van een doorgemaakte ziekte. Maar ook door sportbeoefening of uw werkzaamheden.  Het doel van de fysiotherapeut is dat u weer zo zelfstandig mogelijk kan functioneren.

Fysiotherapie in het ziekenhuis

Als u bent opgenomen in het ziekenhuis is het belangrijk dat u zo snel mogelijk uit bed komt en beweegt. De fysiotherapeut helpt u hierbij. U krijgt advies en de fysiotherapeut doet oefeningen met u. Hierdoor kunt u zichzelf beter redden. De oefeningen richten zich op verbetering van kracht en conditie, beweging van gewrichten en uw houding. We oefenen met opstaan uit een stoel, lopen en traplopen. Ook kunt u oefeningen doen die helpen om de ademhaling te verbeteren, beter te kunnen ophoesten of te ontspannen.

Fysiotherapie na de opname

Na opname kunt u doorverwezen worden naar een fysiotherapeut bij u in de buurt. Of u volgt een revalidatiebehandeling in het ziekenhuis. Ieder mens is uniek, daarom kijken we in het BovenIJ ziekenhuis altijd welke behandeling het beste bij uw persoonlijke situatie past. De revalidatiearts kan de fysiotherapeut inschakelen om u verder poliklinisch te behandelen.

Behandeling op de polikliniek

De fysiotherapeut gaat eerst met u in gesprek en luistert goed naar uw verhaal. Er vindt onderzoek plaats en de fysiotherapeut kijkt welke invloed de klacht of aandoening heeft op uw houding en hoe uw lichaam beweegt. We bespreken wat u met de behandeling wil bereiken. Wat wilt u (weer) kunnen? Zo bepaalt de fysiotherapeut samen met u welke behandeling het beste bij u past. U krijgt lichamelijke oefeningen en adviezen gericht op uw doelen. De fysiotherapeuten werken tijdens de revalidatiebehandeling samen met de andere disciplines van de afdeling. Denk aan ergotherapie, logopedie, diëtetiek en medisch maatschappelijk werk.

Specialisatie

De fysiotherapeuten van het BovenIJ hebben veelal hun eigen specialisatie. Zo is er een kinderfysiotherapeut en zijn er fysiotherapeuten gespecialiseerd in bijvoorbeeld handrevalidatie, longrevalidatie en hartrevalidatie.

Praktische informatie

Bel met de receptie van de afdeling Fysiotherapie als u een afspraak wilt maken of wijzigen.

  • Openingstijden maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00
  • Telefoonnummer 020-634 6157 (Revalidatie & Herstel polikliniek)
  • Route 70

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Tijdens het revalidatieprogramma voor patiënten met chronische klachten leert u zo goed mogelijk functioneren op lichamelijk, emotioneel en sociaal gebied.

Lees meer

Voor een goed herstel van uw hand is het belangrijk zo vroeg mogelijk te beginnen met de revalidatie. Dat kan individueel of in groepsverband. In deze folder leest u er meer over.

Lees meer

Bijna iedere patiënt die een beroerte (in medische termen: Cerebraal Vasculair Accident - CVA) heeft gehad, heeft na ontslag uit het ziekenhuis enige vorm van vervolgzorg nodig. In deze folder leest u meer over revalidatie na een CVA.

Lees meer

Na een ziekte of aandoening kan revalidatie u helpen om beter te functioneren. Een revalidatietraject richt zich op zoveel mogelijk zelfstandigheid in uw dagelijks leven.

Lees meer

Kanker is een ingrijpende ziekte die de balans in uw leven verstoort. Door kanker of de behandeling van kanker kunt u last krijgen van verschillende klachten. De klachten zijn voor iedereen anders. De één is minder fit of snel moe. De ander heeft pijnklachten of kan zich slecht concentreren. U kunt ook stress en angstige of sombere gevoelens ontwikkelen.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven