03 augustus 2022

Nu ook Thuismeten bij zwangerschapsdiabetes

golf
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Nu ook Thuismeten bij zwangerschapsdiabetes

Volgens de visie “digitaal waar mogelijk, fysiek als het nodig is” innoveert het BovenIJ haar zorg. Zo ook voor patiënten met zwangerschapsdiabetes, die nu de Thuismeten app kunnen gebruiken.

Minder vaak op controle

Zwangeren hebben al veel reguliere controles en als ze diabetes krijgen, worden dat er nóg meer. Via de Thuismeten app kunnen deze patiënten hun dagelijkse metingen direct delen met een zorgprofessional in het BovenIJ. Ze hoeven dan minder vaak op controle in het ziekenhuis te komen.

BovenIJ-internist Moumli vertelt:
‘Bij zwangeren is de regulatie van de bloedsuikers strikter dan bij gewone diabetespatiënten. Dat komt omdat er minder tijd en ruimte is om bij te sturen. Een zwangerschap duurt tenslotte maar 9 maanden en diabetes kan gevolgen hebben voor de zwangerschap en de ontwikkeling van het kindje. Zonder de Thuismeten app zouden zwangeren met diabetes iedere twee weken voor controle naar het BovenIJ moeten komen. Dat is nu niet meer nodig.’

Hoe werkt dat?

Zwangeren met diabetes meten zelf vier keer per dag hun bloedsuikerspiegel. Dat zelf meten, is iets dat altijd al gebeurde. De Thuismeten app vervangt als het ware het klassieke papieren schiftje waarin de metingen werden bijgehouden.

Het voordeel van de app is dat metingen direct worden gedeeld met de zorgprofessional in het BovenIJ. Als metingen buiten de veilige marges vallen, krijgt zowel de zorgprofessional als de patiënt een waarschuwingsmelding. De Thuismeten app stuurt daarbij een automatisch bericht aan de patiënt met advies om het dieet aan te passen, of om contact op te nemen met het ziekenhuis. De zorgprofessional kan op basis van de melding besluiten om de patiënt uit te nodigen voor een extra controle.

Voordelen voor de zorg

‘De Thuismeten app gaat de zwangere patiënt ontlasten, maar ook de zorgprofessional en het ziekenhuis. Er zijn gewoonweg minder fysieke controles nodig. Daarnaast krijgen we de meetgegevens overzichtelijk gepresenteerd, waardoor het consult vlotter verloopt. Er is dan meer tijd om met de patiënt in gesprek te gaan over hoe het gaat en samen te beslissen wat er nodig is.' aldus Moumli.

De juiste zorg op de juiste plek

Het BovenIJ is sinds eind vorig jaar gestart met de Thuismeten app voor patiënten met COPD, hartfalen en oncologie. Nu is de app ook in gebruik genomen voor zwangerschapsdiabetes en inmiddels maken 15 zwangeren met diabetes er al gebruik van. Het is onze ambitie om de Thuismeten app voor nog meer patiënten aan te gaan bieden, waar dat van toegevoegde waarde is voor het behandeltraject.

Zie ook: Thuismeten.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven