21 november 2022

Minder ziekenhuisbezoeken door Thuismeten bij zwangerschapshypertensie

golf
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Minder ziekenhuisbezoeken door Thuismeten bij zwangerschapshypertensie

Bij zwangerschapshypertensie is er sprake van een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit ontwikkelt zich meestal in het laatste trimester en kan schadelijk zijn voor moeder en baby. Zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk worden daarom vaak gecontroleerd. Voorheen moesten zij wel 3 of 4 keer per week op de poli komen. Met de Thuismeten app hoeft dat nog maar 1 keer in de 2 weken.

Zorg op afstand

Door zelf dagelijks de bloeddruk te meten en in te voeren in de Thuismeten app, worden zwangeren op afstand goed in de gaten gehouden door hun gynaecoloog. Als de bloeddruk te hoog is, volgt in de app een vragenlijst over klachten die kunnen duiden op zwangerschapsvergiftiging. Ook krijgt de verloskundige in het BovenIJ direct een melding en kan dan contact opnemen.

Minder ziekenhuisbezoeken

De Thuismeten app vervangt niet alle fysieke controles, maar vermindert wel drastisch het aantal. Met de Thuismeten app komen zwangeren nog eens per 2 weken bij de gynaecoloog of verloskundige om de baby te laten controleren. Het verminderen van het aantal controles is natuurlijk fijn voor de patiënt, maar kan ook nog eens een positief effect op de bloeddruk hebben, vertelt BovenIJ-gynaecoloog Lakeman.

Minder stress

‘Ziekenhuisbezoeken kunnen als stressvol worden ervaren en stress verhoogt de bloeddruk’ vertelt Lakeman. ‘Het kan dus zo zijn dat de bloeddruk van een patiënt die thuis meet lager blijft, dan als dezelfde patiënt 3 of 4 keer per week naar het BovenIJ had moeten komen. Studies naar het gebruik van deze app hebben laten zien dat het aantal opnames voor het monitoren van een verhoogde bloeddruk door het gebruik van deze app worden verminderd.’

Thuismeten

In het BovenIJ was de Thuismeten app al beschikbaar voor patiënten met COPD, hartfalen, oncologie (kanker) en zwangerschapsdiabetes. Vanaf nu is de Thuismeten app er dus ook voor patiënten met zwangerschapshypertensie. Wilt u ook gebruik maken van de Thuismeten app? Vraag ernaar bij uw arts of behandelaar!

Lees meer over Thuismeten.

Gerelateerde berichten

Tijdens de zwangerschap en na de geboorte van uw baby krijgt u verschillende onderzoeken aangeboden door de verloskundige of gynaecoloog. Eén van die onderzoeken is de NIPT. Deze afkorting staat voor niet-invasieve prenatale test. Minister Kuipers van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft besloten dat de NIPT vast onderdeel is van de onderzoeken waarvoor u kunt kiezen. Bent u na 8 oktober 2023 uitgerekend, dan hoeft u vanaf 1 april 2023 de eigen kosten van 175 euro voor de NIPT niet te betalen.

Lees meer Lees meer over Vanaf 1 april 2023 geen kosten meer voor NIPT-test

In ons ziekenhuis worden ook regelmatig kinderen opgenomen. Bijvoorbeeld voor een operatie aan de keel- en/of neusamandelen. Voortaan bereiden we kinderen o.a. voor via een filmpje. Op deze manier willen we jongeren een indruk geven wat er allemaal gaat gebeuren voor- en na de operatie.

Lees meer Lees meer over Kinderen voorbereiden op een operatie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven