BovenIJ doet mee: ‘Samen eten we Amsterdam gezond, duurzaam en eerlijk’

Beter voor mensen, beter voor de aarde en beter voor de boer: met die intentie ondertekende het BovenIJ afgelopen dinsdag samen met 11 andere grote Amsterdamse organisaties, waaronder de gemeente Amsterdam, het Convenant ‘Samen eten we Amsterdam gezond, duurzaam en eerlijk’.
Dagelijks serveren wij, samen met andere zorginstellingen, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties, meer dan 35.000 maaltijden in de stad. Binnen de muren van het BovenIJ is voeding een belangrijk onderdeel van herstel, gezondheid en welzijn. Maar ook buiten de patiëntenzorg dragen we verantwoordelijkheid voor wat we aanbieden.
Daarom zetten wij ons in voor een voedzamer en betaalbaar menu, met aandacht voor duurzaamheid en milieuvriendelijke keuzes.
Door als gezondheidsorganisatie samen op te trekken met andere partners, creëren we impact en maken we het aantrekkelijker voor lokale leveranciers en producenten om samen met ons mee te ontwikkelingen naar een gezonde toekomst!
Doelen voor 2030
Samen willen de ondertekenaars zorgen voor een omgeving waarin gezond en duurzaam eten de meest logische keuze is. De ondertekenaars willen dat in 2030:
- Minstens 60 procent van de eiwitten plantaardig is, afkomstig uit bijvoorbeeld groenten, fruit, peulvruchten en noten.
- Minstens 80 procent van het aanbod past binnen de Schijf van 5 van het Voedingscentrum.
- Minimaal 25 procent van het ingekochte voedsel biologisch is.
- Voedselverspilling is gehalveerd ten opzichte van 2015.
Wie doen mee?
De 12 organisaties die het convenant ondertekenden zijn:
- Amsta
- Amstelring
- Amsterdam UMC
- Arkin
- BovenIJ
- Cordaan
- Gemeente Amsterdam
- Green Business Club Zuidas
- GVB
- Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA)
- Universiteit van Amsterdam & Hogeschool van Amsterdam
- Vrije Universiteit Amsterdam
Verandering begint met samenwerking
De voedselketen verander je niet alleen. Dat beseffen de 12 grote Amsterdamse werkgevers en netwerkorganisaties maar al te goed. Het systeem is complex en vraagt om meer dan een goed voornemen. Daarom slaan ze de handen ineen.
Door duidelijk te maken wat ze inkopen en hoe ze dat doen, geven ze richting aan leveranciers, producenten en andere partners. Ze nodigen ook andere organisaties uit om mee te denken, mee te doen en samen te werken aan eerlijk, gezond en duurzaam eten voor de stad.
Initiatief en ondersteuning
De gemeente Amsterdam nam het initiatief. Het convenant is tot stand gekomen met steun van het Europese project FoodCLIC, in samenwerking met het Athena Instituut (Vrije Universiteit Amsterdam) en het netwerk Voedsel Verbindt.
Meer weten
De volledige afspraken en doelen vindt u in het convenant. Zo werken we samen aan een stad waarin gezond, duurzaam en eerlijk eten de norm is.