Operatie aan uw voet, MTP 1 dese

U heeft een operatie  gehad van uw grote teen waarbij het gewricht aan de basis van de grote teen is vastgezet. Hier zijn twee schroeven voor gebruikt. Als er naast veel pijn in het gewricht door de slijtage ook een scheefstand is ontstaan, is/wordt de teen ook recht gezet. 

Nabehandeling 

De orthopedisch chirurg heeft met u afgesproken dat u na de operatie gedurende zes weken een gips om uw grote teen en voorvoet krijgt. Het aanbrengen van het gips vindt plaats op de gipskamer. 

Bovendien krijgt u een gipsschoen, die niet afneembaar is. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat uw voorvoet goed kan herstellen van de operatie en het vastgezette deel van uw voorvoet weer kan vastgroeien. 

Adviezen

Omdat het om een grote operatie aan uw voet gaat, adviseren wij u om: 

  • uw voorvoet de eerste veertien dagen na de operatie niet te belasten. U mag wel op de hiel steunen met gebruik van elleboogkrukken.  
  • uw been, zoveel mogelijk, omhoog te houden, dit voorkomt zwelling. 
  • uw voet droog te houden. Douchehoezen zijn, indien u dat wenst, te koop bij de gipskamer. 
  • voldoende pijnstillers te nemen in de eerste dagen na de operatie. Als het goed gaat, kunt u ze langzaam afbouwen.

Huren elleboogkrukken of rolstoel

Omdat u uw voorvoet niet mag belasten, bent u aangewezen op krukken of een rolstoel. Krukken kunt u huren bij de spoedeisende hulp van het BovenIJ ziekenhuis of bij uw thuiszorgorganisatie. Het huren van een rolstoel kan via uw thuiszorgorganisatie. 

Controle 

Ongeveer twee weken na de operatie komt u terug op de gipskamer. De wond wordt geïnspecteerd en de knoopjes van de hechting worden verwijderd. Dan wordt het gips opnieuw aangelegd. Dit gips blijft dan nog vier weken zitten

U mag dan wel uw voet gaan belasten. Bouw dit langzaam op zodat uw voet langzaam weer aan het gewicht kan wennen. Het is overigens van belang om in ieder geval wel te belasten. Dit komt de genezing van de geopereerde teen ten goede.

Zes weken na de operatie wordt u opnieuw terug verwacht op de gipskamer. Het gips gaat er dan af en de voet wordt opnieuw geïnspecteerd. Eventueel krijgt u nog een stevige schoen mee van de gipskamer. Het is echter wel handig om alvast een stevige schoen van huis mee te nemen, zodat uw voet voldoende ondersteund wordt. 

Ten slotte krijgt u nog een afspraak voor over zes weken mee, waarbij u de orthopedisch chirurg nog kunt spreken. 

Het is van belang dat u niet met uw grote teen oefent. Tenslotte is deze vastgezet en oefenen zou het vastgroeien kunnen bemoeilijken!

Let op! 

Het advies is om geen auto te besturen. Gaat u toch autorijden overleg dan met uw verzekeringsmaatschappij over de eventuele financiële gevolgen bij een ongeval.

Contactinformatie afdelingen

Gipskamer

Telefoonnummer 020-634 6194
Route 24

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven