aandoening

Spataderen

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Spataderen
Spataderen kunnen erg vervelend worden: het doet pijn, of u krijgt zelfs een wond aan uw been. In het BovenIJ ziekenhuis onderzoeken we uw spataderen en kunnen we de klachten behandelen.

Herken spataderen

Spataderen zijn bloedvaten (aderen) die wijder geworden zijn. Spataderen zien eruit als kronkelende, blauwpaarse bloedvaten. Ze zitten vaak in de benen, maar ook in de schaamstreek en de onderbuik komen spataderen voor. In de aderen zitten een soort klepjes. Als aderen wijder worden, sluiten de klepjes niet goed meer. Het bloed zal door de zwaartekracht onder in de benen zakken en minder goed terugstromen naar het hart. Door deze druk ontstaan spataderen. U ziet dan kronkelende, blauwpaarse bloedvaten, maar kunt ook last hebben van zware, vermoeide benen, pijn, zweren of dikkere benen.  

Oorzaken spataderen

Iedereen kan spataderen krijgen, maar u heeft meer kans op spataderen bij:

  • erfelijkheid: als het in uw familie voorkomt;
  • overgewicht;
  • lang en veel stilstaan (bijvoorbeeld tijdens uw werk);
  • trombose (bloedklonten in bloedvat);
  • zwangerschap.

Klachten bij spataderen

De meeste mensen merken niet veel van hun spataderen, behalve dat ze het niet mooi vinden. Maar sommige mensen hebben wel last van hun spataderen. Als u hier niets aan doet, zullen de klachten erger worden. U heeft dan jeuk, pijn, een onrustig gevoel, of krampen in de onderbenen. Ook kunt u huiduitslag, bruine vlekken, of zelfs een aderontsteking krijgen. Uiteindelijk kunnen spataderen zelfs een open been veroorzaken. Een open been is een open wond aan het onderbeen, die ontstaat door problemen in de bloedvaten. 

Onderzoek en behandeling

Heeft u last van spataderen? Dan kunt u in het BovenIJ ziekenhuis terecht in het Spatadercentrum. De arts doet lichamelijk onderzoek, en kan met speciale apparaten meten hoe goed uw bloedvaten zijn. Dit onderzoek doet geen pijn. Spataderen hoeven niet altijd behandeld te worden. Is dit wel nodig? Dan heeft het BovenIJ ziekenhuis verschillende behandelingen, zoals ClariVein (link stappenplan), Muller (link stappenplan) en VNUS (link stappenplan).

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6251/ 020-6346 231
  • Route 84 (dermatoloog) / 22 (vaatchirurg)

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven