Schildklierpunctie

U heeft in overleg met uw arts besloten een echografie met schildklier punctie te laten verrichten. Met een echografie is het mogelijk om eventuele afwijkingen in ‘weke’ delen van uw lichaam op te sporen. In deze folder geven wij u informatie over de gang van zaken voor, tijdens en na het onderzoek.

Het onderzoek: echo met punctie schildklier/hals 

  • Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Een soort microfoon (transducer) zendt de geluidsgolven uit. Deze geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden die u op een monitor kunt zien. Van deze beelden worden foto’s gemaakt. 
  • De laborant(e) vraagt u op de onderzoekstafel plaats te nemen. De radioloog brengt een koude gel aan op het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden. 
  • Met de ‘transducer’ beweegt de radioloog over de gel en bepaalt de plek voor de punctie. Hij prikt de punctieplaats aan en geeft eventueel een verdoving. 
  • Via de naald wordt materiaal verkregen. Dit laten we zo nodig op het laboratorium onderzoeken. 
  • De laborant plakt een pleister op de punctieplaats die u een dag droog moet houden. In overleg met de radioloog kunt u daarna naar huis. 
  • Het onderzoek duurt ongeveer 40 minuten. 
  • Mocht er wat gel op uw kleding komen: de gel is uitwasbaar. 
  • Het komt soms voor dat een punctie die goed is uitgevoerd, toch niet het gewenste resultaat geeft. We moeten de punctie dan herhalen. 

Voorbereiding

Er is geen speciale voorbereiding nodig voor dit onderzoek.

Waar meldt u zich

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de receptie van de afdeling radiologie, route 54.  

De uitslag

Uw behandelend arts krijgt zo snel mogelijk de uitslag van het onderzoek. U heeft een afspraak gekregen om de uitslag te bespreken.                          

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neemt u dan contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Interne geneeskunde polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6296
Route 48

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven