Reveal-implantatie

Binnenkort wordt u verwacht voor een Reveal-implantatie. In deze folder leest u wat er gebeurt voor, tijdens en na de ingreep.

Wat is een Reveal?

Een Reveal is een hartritmemonitor die, nadat deze onder de huid is ingebracht (implantatie), voortdurend uw hartritme registreert.

Waarom een Reveal?

U heeft de afgelopen tijd soms klachten gehad zoals duizeligheid of wegraking waarvan de oorzaak nog niet precies bekend is. Daarom is het nodig om het hartritme over een langere termijn in de gaten te houden.
Een implanteerbare hartmonitor monitort de hartactiviteit gedurende 24 uur per dag, 7 dagen per week en dit ongeveer 3 jaar. Uw arts gebruikt de opgeslagen informatie om te bepalen of de oorzaak van uw onverklaarbaar flauwvallen gerelateerd is aan een hartritmestoornis. Nadat uw arts deze informatie verzameld heeft, besluit hij/zij welke behandeling voor u geschikt is.
Patiënten met een geïmplanteerde hartmonitor kunnen gewoon doorgaan met hun dagelijkse activiteiten, zonder dat de monitor in de weg zit.

Het systeem

Het systeem bestaat uit drie onderdelen.

1. Het implantaat

Dit is een apparaatje (Reveal) dat we bij u onder de huid inbrengen en dat een hartritmestoornis automatisch opslaat. Het apparaatje is ongeveer zo groot als twee luciferhoutjes naast elkaar en is daarmee meer dan 80 procent kleiner dan andere implanteerbare hartmonitoren. 
De mini hartmonitor is MRI-veilig. Dit betekent dat patiënten, indien nodig, een MRI-scan kunnen ondergaan. 
N.B. Detectiepoortjes bij het vliegveld en in winkels zijn ook veilig.

2. Activator

Dit is een afstandsbediening om uw eigen hartfilmpje te kunnen maken tijdens  een ‘aanval’ of klacht. De registratie wordt opgeslagen in het geheugen van de Reveal. Afhankelijk van de instelling van de Reveal, kunnen één of drie aanvallen of klachten in het geheugen worden opgeslagen.

3. Programmeerapparaat

Dit apparaat is in het ziekenhuis aanwezig en kan het door u geregistreerde  hartritme bekijken en afdrukken. Ook kunnen we met dit apparaat de geïmplanteerde Reveal instellen.

Medicijnen 

Wanneer u overgevoelig bent voor antibiotica of jodium, moet u dit  vóór de ingreep aan de arts melden. 
Bij gebruik van antistollingsmiddelen moet u twee of vijf dagen vóór de ingreep stoppen met deze medicijnen. Bij twijfel neemt u contact op met de arts die u de antistollingsmiddelen heeft voorgeschreven.
Soort antistolling Aantal dagen stoppen voor ingreep
Acenocoumerol 2 dagen
Fenprocoumon 5 dagen
Dabigatran (bv. Pradaxa) 2 dagen
Rivoroxaban (bv. Xarelto) 2 dagen
Apixaban (bv. Eliquis) 2 dagen
Alle overige te gebruiken medicatie kunt u gewoon innemen. 
Soms kunt u niet stoppen met uw huidige bloedverdunners omdat het risico op het krijgen van een trombose te groot is. Uw cardioloog bespreekt dan met u dat u rondom de ingreep tijdelijk een andere bloedverdunner krijgt. U gaat een periode met een ander medicijn overbruggen.

Ingreep

U meldt zich op de afgesproken tijd op het Dagcentrum (2e etage). 
De ingreep zelf vindt plaats op de afdeling Radiologie. Hier bekijkt de cardioloog waar de Reveal het beste geplaatst kan worden. 
Tijdens de ingreep ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Vervolgens desinfecteren we de plaats waar de cardioloog de Reveal implanteert en komt u onder een steriele doek te liggen. De cardioloog geeft u een plaatselijke verdoving en maakt vervolgens een klein sneetje in uw huid om de Reveal in te brengen. Het is belangrijk dat u tijdens de ingreep stil blijft liggen.                                                              
De ingreep duurt ongeveer een half uur. De cardioloog sluit de wond door middel van oplosbare hechtingen. Deze hechtingen lossen na ongeveer drie weken op.

Na de ingreep

Na de ingreep gaat u, nadat u uitleg heeft gekregen over het gebruik van de activator, vanaf de afdeling Radiologie naar het Dagcentrum. U krijgt vanaf het Dagcentrum een polikliniek afspraak mee voor nacontrole (na tien dagen en na vijf weken). Als u zich goed voelt, kunt u twee uur na de ingreep weer naar huis.

Complicaties na een Reveal-transplantatie

Incidenteel kan een nabloeding optreden.

Weer thuis

Bij pijn kunt u een paracetamol 500 mg. tablet nemen, tenzij u daar overgevoelig voor bent. U neemt contact op met de polikliniek Cardiologie bij tekenen van wondinfectie zoals:
  • Temperatuursverhoging (boven 38 graden).
  • Roodheid rondom het wondje.
  • Zwelling rondom het wondje.
  • Toenemende pijnlijkheid.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Cardiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6732
Route 10

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven