Stereotaxische biopsie

Stereotaxie betekent vanuit twee richtingen beoordelen. Stereotaxie is een methode om een bepaalde plek binnen de borst te bepalen. Door vanuit twee richtingen naar een bepaald object te kijken kun je diepte waarnemen. Bij een stereotaxische biopsie wordt er met een vacuumnaaldsysteem biopten (hapjes weefsel) genomen.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Voordat de mammabioptie plaatsvindt, wordt eerst een foto van de borst gemaakt om de diepte van het verdachte plekje in borst te bepalen. Als deze foto goed gelukt is wordt de mammograaf omgebouwd voor de stereotaxie. Tijdens dit onderzoek is het heel belangrijk dat u stil blijft zitten! Het is anders moeilijk om de exacte plek te lokaliseren.

  • Wij verzoeken u vriendelijk voorafgaand aan het onderzoek geen bodylotion of iets dergelijks op de huid van uw borsten aan te brengen aangezien dit het onderzoek kan belemmeren.
  • U gaat zitten in een stoel en wordt naar het apparaat toe gereden. De borst wordt zodanig op de plaat gelegd zodat het verdachte plekje onder de uitsparing in de compressor (de plaat waarmee de borst aangedrukt wordt) ligt. Dit wordt tevens op de borst afgetekend. Gedurende het onderzoek blijft de compressor vergrendeld hetgeen als niet prettig wordt ervaren. Er worden vervolgens foto’s gemaakt om de exacte locatie van de verdachte plek te vinden.
  • De radioloog maakt de huid schoon met jodium en verdooft de huid. Vervolgens plaatst hij de naald in de naaldhouder. Er wordt eerst een meting verricht alvorens er geprikt wordt. Hier voelt u niets van.
  • Na de meting brengt de radioloog de naald in de borst. Er worden diverse controle opnamen gemaakt tot de naald op de juiste plaats zit. Als de naald op de juiste plaats zit worden er vier biopten (hapjes weefsel) genomen.
  • De biopten worden ter beoordeling naar het pathologisch laboratorium gestuurd. Ter controle wordt er soms een foto gemaakt waarna de compressor wordt verwijderd.
  • De borst wordt met een pleister afgeplakt. 

Is het onderzoek pijnlijk?

De plaats waar de punctie plaatsvindt wordt eerst plaatselijk verdoofd. Dit verdovingsprikje geeft een branderig gevoel. Het drukgevoel wat ontstaat door het aandrukken van de compressor kan als onaangenaam worden omschreven.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.

Wanneer en van wie krijg ik de uitslag?

De uitslag van het weefselmonster krijgt u tijdens de vervolgafspraak op de polikliniek van uw behandelende specialist.

Waarschuwing

Om de wachtlijsten voor diverse radiologieonderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn.

Opmerkingen, suggesties, klachten

Indien u suggesties heeft voor verbeteringen met betrekking tot het onderzoek horen wij dat graag. Indien u niet tevreden bent over de uitvoering van het onderzoek of onze medewerkers wordt u geadviseerd om zo mogelijk uw bezwaren direct kenbaar te maken aan de betrokken medewerker(s). Suggesties, opmerkingen en klachten kunt u sturen naar het secretariaat van de polikliniek radiologie BovenIJ ziekenhuis via  

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven