Colononderzoek conventioneel (dikke darmfoto)

Een colononderzoek is een röntgenonderzoek van de dikke darm. De dikke darm is op een gewone röntgenfoto niet zichtbaar. Daarom is het nodig om eerst een contrastmiddel op basis van bariumsulfaat te gebruiken. Dit röntgenonderzoek kan de werking van de dikke darm tonen en eventuele afwijkingen hiervan.

Belangrijk: Voor dit onderzoek is een dieetregel van toepassing, deze is te vinden onder het kopje 'Zijn er voorbereidingen noodzakelijk'. u krijgt hiervoor mee naar huis; 4 tabletten Bisacodyl, 2 potjes bitterzout.

Zijn er voorbereidingen nodig?

Het is voor dit onderzoek noodzakelijk dat de darm goed schoon is. Om de darm te reinigen krijgt u een aantal dagen laxeermiddelen: Bisacodyl (6 pillen) en magnesiumsulfaat (2 potjes bitterzout).

3 dagen voor het onderzoek:

Om 22.00 uur neemt u 2 Bisocadyl tabletten met water in.

2 dagen voor het onderzoek:

Om 22.00 uur neemt u 2 Bisocadyl tabletten met water in.

1 dag voor het onderzoek:

  • ’s Ochtends om 8.00 uur lost u 15 gram magnesiumsulfaat (1 potje bitterzout) op in lauw water en neemt dit samen met de laatste 2 Bisacodyl in.
  • Om 13.00 uur lost u nogmaals 15 gram magnesiumsulfaat (1 potje bitterzout) in lauw water op en neemt dit in.

Deze dag heeft u een helder vloeibaar dieet. Hiermee bedoelen we: water, thee (zo nodig met suiker), heldere vruchtensappen (zonder vruchtvlees), limonade (geen prik) en heldere bouillon van een bouillonblokje. Melk en melkproducten zijn niet toegestaan. Probeert u deze dag minimaal 3 liter te drinken, omdat u veel vocht verliest met de ontlasting.

  • Na 22.00 uur is eten, drinken of roken niet toegestaan.

Gedurende de hele dag kunt u, als gevolg van het innemen van de laxeermiddelen, waterige ontlasting (diarree) krijgen. Gebruikt u medicijnen, dan kunt u die gewoon innemen (minstens een half uur voor de laxeermiddelen).

Heeft u suikerziekte?

Vertel dit aan de receptioniste van de afdeling radiologie. Soms wordt in overleg met uw arts of diabetesverpleegkundige uw insuline en dieet aangepast. Uw afspraak zal dan zo vroeg mogelijk in de ochtend plaatsvinden. Neem uw tabletten of insuline en uw ontbijt mee. Koffie en thee zijn in het ziekenhuis verkrijgbaar.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

  • Voor het onderzoek kleedt u zich helemaal uit en krijgt u ziekenhuiskleding aan. U gaat op uw linkerzij op de onderzoekstafel liggen. De laborant of radioloog schuift een slangetje een paar centimeter in de anus.
  • Daarna loopt via het slangetje een vloeistof (bariumpap) in de dikke darm. Door het inbrengen van de bariumpap kunt u aandrang krijgen om naar de wc te gaan. Probeer echter de vloeistof zo goed mogelijk op te houden.
  • Het duurt ongeveer 5 tot 10 minuten om de darm te vullen met de vloeistof. Tijdens het inbrengen van de contrastvloeistof, worden er foto’s gemaakt. Vaak is het ook nodig om ook wat lucht in de darm in te brengen. Dit geeft een opgeblazen gevoel.
  • Er worden foto’s gemaakt in diverse richtingen. Bij het maken van sommige foto’s is het nodig om even op uw buik te drukken. Na het onderzoek wordt het slangetje verwijderd. Dit is niet pijnlijk.
  • U kunt hierna last krijgen van buikkrampen of diarree. Daarom is het verstandig om schoon ondergoed mee te nemen.
  • U kunt na het onderzoek gebruik maken van de wc in de onderzoekskamer.

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is niet pijnlijk. Het inbrengen van het slangetje in de anus kan een onprettig gevoel geven. Het toedienen van de bariumpap en lucht kan aandrang of kramp veroorzaken.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het totale onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het onderzoek kunt u op eigen gelegenheid naar huis. Ook kunt u weer normaal eten en drinken. Ook kunt u last krijgen van buikkrampen. Omdat het soms wel even kan duren voordat het contrast uit de darm verdwenen is, bestaat het risico dat ondergoed bevuild raakt. Het is verstandig om daar rekening mee te houden (schoon ondergoed).

Wanneer en van wie krijg ik de uitslag?

De radioloog bestudeert de gemaakte foto’s. De uitslag is na 4 à 5 werkdagen bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelende arts.

Zijn er risico’s/ bijwerkingen?

Contrastmiddel (Bariumsulfaat bevattende witte pap / vloeistof)

Bij onderzoek wordt een contrastmiddel met bariumsulfaat toegediend via een slangetje om organen en/of afwijkingen te kunnen beoordelen. In verreweg de meeste gevallen verloopt dit zonder problemen.

Röntgenstraling

Het onderzoek wordt uitgevoerd met zo min mogelijk röntgenstraling als nodig is voor kwalitatief goede opnamen. Uw behandelende arts en de radioloog wegen het nadeel van de röntgenstraling af tegen de informatie die het onderzoek kan opleveren.

Zwangerschap

Het is belangrijk om te weten of u zwanger bent of het zou kunnen zijn. Bij patiënten die in onzekerheid verkeren over het feit of ze zwanger zijn, dient dit röntgenonderzoek te worden uitgevoerd in de eerste week na het begin van de menstruatie. Mocht u inderdaad in verwachting zijn of hierover twijfelen, verzoeken wij u contact op te nemen met uw behandelende arts. Deze kan in overleg met de radioloog beslissen of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld moet worden, of hij zoekt eventueel een alternatief onderzoek. Wanneer u de pil slikt, kan als gevolg van de diarree de anticonceptie minder betrouwbaar zijn in de betreffende cyclus. Het is raadzaam om in die maand een andere vorm van anticonceptie te gebruiken, bijvoorbeeld condooms.

Waarschuwing

Om de wachtlijsten voor diverse radiologieonderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn. Te laat zijn kan betekenen dat het onderzoek dezelfde dag niet meer kan worden uitgevoerd.

Opmerkingen, suggesties, klachten;

Indien u suggesties heeft voor verbeteringen met betrekking tot het onderzoek horen wij dat graag. Indien u niet tevreden bent over de uitvoering van het onderzoek of onze medewerkers wordt u geadviseerd om zo mogelijk uw bezwaren direct kenbaar te maken aan de betrokken medewerker(s). Suggesties, opmerkingen en klachten kunt u sturen naar het secretariaat van de polikliniek radiologie BovenIJ ziekenhuis via

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven