Punctie met behulp van echografie

Met een echografie is het mogelijk om eventuele afwijkingen in 'weke' delen van uw lichaam op te sporen. Bij een punctie wordt met een dunne holle naald een stukje weefsel weggenomen.

Het onderzoek: punctie met behulp van echografie

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Een soort microfoon (transducer) zendt de geluidsgolven uit. Deze geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden die u op een monitor kunt zien. Van deze beelden worden foto’s gemaakt. 

  • De laborant(e) vraagt u op de onderzoektafel plaats te nemen. De radioloog brengt een koude gel aan op het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden.
  • Met de 'transducer' beweegt de radioloog over de gel en bepaalt de plek voor de punctie. Hij prikt de punctieplaats aan en geeft eventueel een verdoving.
  • Via de naald wordt materiaal verkregen. Dit laten we zo nodig op het laboratorium onderzoeken.
  • De laborant plakt een pleister op de punctieplaats die u een dag droog moet houden. In overleg met de radioloog kunt u daarna naar huis.
  • Het onderzoek duurt ongeveer 40 minuten. 
  • Mocht er wat gel op uw kleding komen: de gel is uitwasbaar. 

Het komt soms voor dat een punctie die goed is uitgevoerd, toch niet het gewenste resultaat geeft. We moeten de punctie dan herhalen.

Voorbereiding

Behalve voor puncties in buikorganen is er geen voorbereiding noodzakelijk.

Waar meldt u zich?

Voor puncties waar geen opname voor vereist is meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de receptie van de afdeling radiologie, route 54. 

De uitslag

Uw behandelend arts krijgt zo snel mogelijk de uitslag van het onderzoek. U heeft een afspraak gekregen om de uitslag te bespreken.

Zijn er risico’s/ bijwerkingen?

Bij echografie zijn geen bijwerkingen. Echografie maakt gebruik van geluidsgolven in plaats van röntgenstraling. Hierdoor is het onderzoek onschadelijk. 

Waarschuwing

Om de wachtlijsten voor diverse radiologie onderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn.

Opmerkingen, suggesties, klachten

Indien u suggesties heeft voor verbeteringen met betrekking tot het onderzoek horen wij dat graag. Indien u niet tevreden bent over de uitvoering van het onderzoek of onze medewerkers wordt u geadviseerd om zo mogelijk uw bezwaren direct kenbaar te maken aan de betrokken medewerker(s). Suggesties, opmerkingen en klachten kunt u sturen naar het secretariaat van de polikliniek radiologie BovenIJ ziekenhuis via  

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven