aandoening

Polyneurophatie

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Polyneurophatie
Polyneuropathie staat voor meerdere zieke zenuwen, vaak in de armen of benen. Dit zorgt voor verminderd gevoel en/ of minder kracht in de armen of benen. De langste zenuwen in de voeten zijn eerder aangetast dan de zenuwen in de handen.

Herken polyneurophatie

Bij polyneuropathie krijgt u meestal last van uw voeten. Dat kan gaan om een doof of tintelend gevoel. Of u krijgt last van onzeker lopen. Soms krijgt u ook pijnklachten in de voeten. De verschijnselen nemen meestal langzaam aan toe met de jaren. Heel soms nemen de klachten snel toe. U kunt ook minder kracht in de handen en voeten krijgen. Hierdoor kunt u uw handen moelijker gebruiken. Ook kan lopen lastiger worden.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaken van een polyneuropathie zijn:

  • suikerziekte
  • overmatig alcoholgebruik
  • bijwerking van medicatie
  • vitamine tekorten
  • schildklier problemen

Bij een deel van de patiƫnten wordt geen onderliggende oorzaak gevonden.

Onderzoek

Een arts kan met neurologisch onderzoek aanwijzingen vinden voor een polyneuropathie. Soms wordt aanvullend onderzoek verricht, dit gebeurt met een electromyogram (EMG). Bij het EMG wordt met kleine stroomstootjes de functie van de zenuwen beoordeeld. Dit kan geringe pijnklachten gegeven. Het EMG geeft een indruk van de het deel van de zenuwen dat is aangedaan en in welke mate deze zijn beschadigd.

Behandeling

Als een onderliggende oorzaak van een polyneuropathie wordt gevonden, kan deze worden behandeld. Meestal is behandeling van een polyneuropathie gericht op verlichting van de klachten. Lopen kan verbeterd worden met therapie, of pijnklachten kunnen verminderen met medicijnen.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6260
  • Route 35, 36

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven