Parkinson verpleegkundige

U bent door de neuroloog verwezen naar de Parkinson verpleegkundige.

Parkinson

Parkinson is een ziekte, waarbij zenuwcellen in de hersenen langzaam afsterven. Deze zenuwcellen produceren de stof dopamine, ook wel ‘boodschapperstof’ genoemd. Deze stof zorgt ervoor dat het lichaam de goede informatie krijgt om de opdrachten van de hersenen uit te voeren. Bij Parkinson gaat bewegen niet meer vanzelf en minder soepel.  De spieren worden stijf. Een andere klacht is beven.

Wanneer de ziekte van Parkinson wordt vastgesteld en de klachten toenemen, nemen uw vragen en zorgen toe. Uzelf en/of uw partner en familieleden hebben behoefte aan uitleg, ondersteuning en begeleiding. Hiervoor kunt u terecht bij de Parkinson verpleegkundige.

Spreekuur op de polikliniek

Bij de Parkinson verpleegkundige kunt u terecht met uw vragen. Zij begeleidt u en uw naasten in het omgaan met de klachten en beperkingen die door de ziekte worden veroorzaakt. De Parkinson verpleegkundige werkt nauw samen met de neurologen en andere zorgverleners.

Wat kunt u verwachten

Tijdens uw afspraak op de polikliniek bespreekt de Parkinson verpleegkundige het ziektebeeld en de mogelijke gevolgen met u. Zij geeft advies over medicijnen en begeleidt u, samen met uw behandelend neuroloog, tijdens uw behandeling.

De Parkinson verpleegkundige coördineert het contact tussen andere hulpverleners, zoals uw neuroloog, huisarts of de thuiszorg. Ook signaleert zij veranderingen/ontwikkelingen in uw zorgvragen.

Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis kan de Parkinson verpleegkundige een ondersteunende rol bieden.

Bij de Parkinson verpleegkundige kunt u terecht voor:

  • Begeleiding wanneer u net te horen hebt gekregen dat u de ziekte van Parkinson heeft.
  • Informatie over de ziekte, uw klachten en de behandeling, als aanvulling op de informatie die door de neuroloog gegeven is.
  • Informatie over de praktische gevolgen van Parkinson zoals het gebruik van medicijnen, mobiliteit, voeding en lichamelijke verzorging.
  • Informatie over de maatschappelijke en sociale gevolgen van Parkinson. U kunt daarbij denken aan de gevolgen voor werk, het aangaan en onderhouden van sociale contacten en vakanties.
  • Zo nodig kan de Parkinsonverpleegkundige u in overleg met de neuroloog, doorverwijzen naar andere zorgverleners en/of hulpverlenende instanties zoals ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist, revalidatiearts, thuiszorg of de Parkinson Vereniging.

Afspraak maken

Op het spreekuur kunt u alleen of met uw partner terecht. U kunt een afspraak maken via de polikliniek neurologie. Het plannen van een telefonische afspraak is ook mogelijk.  

Hebt u nog vragen

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, stelt u deze dan aan de Parkinson verpleegkundige, uw neuroloog of huisarts.

Contactinformatie afdelingen

Neurologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6260
Route 35, 36

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven