aandoening

Parkinson

golf
 1. Home
 2. Aandoening & behandeling
 3. Parkinson
Bij de ziekte van Parkinson sterven bepaalde hersencellen langzaam af. Het is een chronische ziekte, wat betekent dat het niet te genezen is. U kunt terecht bij uw vaste neuroloog voor onderzoek en behandeling van de klachten. Ook kunt u begeleiding krijgen van een Parkinson verpleegkundige.

Herken de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij bepaalde hersencellen versneld afsterven. Deze hersencellen bevindingen zich in een deel van de hersenen dat de zwarte kern (substantia nigra) genoemd wordt. Deze hersencellen zorgen voor de aanmaak van de stof dopamine. Door het versneld afsterven van deze hersencellen ontstaat er een tekort aan de stof dopamine. Hierdoor ontstaan er symptomen.

De voornaamste symptomen zijn

 • trillen van handen, hoofd, benen;
 • trager bewegen;
 • stijfheid van spieren;
 • problemen met lopen: langzamer lopen, moeite met voeten optillen, voorover gaan lopen en moeite met balans

Overige symptomen zijn:

 • moeite met omdraaien in bed
 • veranderde spraak: zacht stem en mompelend praten
 • minder gezichtsuitdrukking
 • verminderde reuk
 • traagheid in denken.
 • moeite met meerdere taken tegelijk
 • depressie
 • geheugenklachten
 • slaapproblemen
 • veel speeksel

Oorzaak

De oorzaak van het afsterven van deze hersencellen is nog niet bekend.  Er zijn wel aanwijzingen dat het gaat om een combinatie van erfelijke aanleg (genen) en de invloed van buitenaf.  Bij 10-15% van de mensen met Parkinson speelt de erfelijke aanleg een rol, er zijn dan meerdere mensen binnen een familie met de ziekte van Parkinson.

Onderzoek ziekte van Parkinson

Er zijn geen scans of bloedtesten die kunnen bewijzen dat u de ziekte van Parkinson heeft. De diagnose kan gesteld worden aan de hand van vragen en testen die de neuroloog bij u afneemt. Als er twijfel is over een andere ziekte, wordt soms een hersenscan gemaakt. 

Behandeling ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een chronische ziekte. Dit betekent dat de ziekte niet te genezen is.  De behandeling is er op gericht dat patiënten zo min mogelijk klachten hebben.  Samen met de patiënt en familie beslissen we over de beste behandeling op dat moment. U heeft in het BovenIJ een vaste neuroloog die de klachten beoordeelt en samen met u bepaalt of de therapie gewijzigd moet worden.

Medicijnen

Uw neuroloog zal het starten van medicatie met u bespreken. Medicatie bij de ziekte van Parkinson zorgt ervoor dat het tekort aan de stof dopamine aangevuld wordt.  Hierdoor  gaat het bewegen en denken makkelijker en verdwijnt de stijfheid. Soms  is er ook verbetering op het trillen. Deze medicijnen moeten elke dag op meerdere momenten ingenomen worden.

Oefentherapie

Afhankelijk van de klachten kan het nodig zijn om te starten met een vorm van oefentherapie. Dit kan een fysiotherapeut, ergotherapie of logopedist zijn.  Er zijn meerdere therapeuten in de regio aangesloten bij Parkinsonnet.  Deze therapeuten zijn geschoold in de ziekte van Parkinson en werken nauw samen met de neuroloog en Parkinson verpleegkundige.

Hersenoperatie

Sommige patiënten kunnen aan de hersenen geopereerd worden op het moment dat medicatie niet meer voldoende werkt. Uw neuroloog kan u hiervoor verwijzen naar het Amsterdam UMC.

Medicatie via pomp

Sommige patiënten komen in aanmerking voor een behandeling via een pomp die aangesloten wordt op het lichaam. Hierbij wordt de medicatie gelijkmatig gegeven.  Deze behandeling kan gestart worden als de gewone medicatie niet meer voldoende werkt.  Er zijn twee verschillende pompen. Uw neuroloog kan met u bespreken of u hiervoor in aanmerking komt.

Parkinson verpleegkundige

Patiënten met de ziekte van Parkinson kunnen begeleid worden door een Parkinson verpleegkundige. Hier kunt u terecht met al uw vragen over de ziekte, het beloop en over het omgaan met de ziekte. Verder adviseert de verpleegkundige u over de medicatie, beweging, slaap en voeding.

Praktische informatie

 • Telefoonnummer 020-634 6260
 • Route 35, 36

Specialisme

Ik wil zo lang mogelijk blijven bewegen

Coen Steman over de ziekte van Parkinson

In 2020 telde Nederland 63.500 mensen met Parkinson*. Eén daarvan is Coen Steman (59), een fanatiek schaatser en fietser uit Ilpendam. Begin 2019 kreeg hij de diagnose Parkinson gesteld. Ondanks zijn eerste boosheid en frustratie is hij niet bij de pakken neer gaan zitten, in tegendeel. Zo fietst hij duizenden kilometers per jaar en doet hij binnenkort voor de tweede keer mee aan Bike voor Parkinson.

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven